Predstavljen projekat eProsveta i servis esDnevnik

24/08/2017 10:48

Predstavljen projekat eProsveta i servis esDnevnik

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević prisustvovali su danas predstavljanju projekta eProsveta i prvog servisa esDnevnik u Drugoj ekonomskoj školi u Beogradu.

Reč je o strateškom projektu Ministarstva prosvete koji će od jeseni biti pilotiran u 200 škola. Osnovni cilj eProsvete je pružanje nacionalnih obrazovnih elektronskih servisa koji podižu i unapređuju digitalnu zrelost škola kao preduslov za uspešnu digitalnu transformaciju obrazovanja za 21.vek.

Za razliku od svih dosadašnjih sličnih inicijativa eProsveta je prvi servis koji nije namenjen državnoj administraciji već je prevashodno usmeren ka školama, nastavnicima, učenicima i roditeljima, i potpuno je besplatan za škole i roditelje.

Pet servisa

eProsveta sadrži pet servisa: esDnevnik, eLektira, virtuelni muzeji, informacioni sistem za analitiku učenja i nacionalna platforma za izradu, distribuciju i korišćenje odobrenih digitalnih obrazovnih sadržaja. Servisi eProsvete biće podrška i pomoć nastavnicima u vođenju časova i školske administracije sa fokusom na postignuća i prisustvo učenika.

Prvi servis koji će biti primenjen je esDnevnik, koji u potpunosti zamenjuje papirni oblik vođenja evidencije. On će omogućiti nastavnicima, razrednim starešinama i direktorima škola da na brz, jednostavan i pouzdan način vode evidenciju o učenicima. Pruža kompletan uvid u napredak učenika, rad nastavnika i škola, kao i uvid u informacije u trenutku njihovog nastanka. Kako bi se obezbedila veća objektivnost u ocenjivanju nastavnici mogu da vide samo ocene iz svog predmeta, ali ne i iz drugih.

Pri svemu tome elektronski dnevnik štedi vreme potrebno za evidenciju, čak na , jednu četvrtinu u odnosu na vreme koje je sada potrebno nastavnicima. esDnevik jednom dnevno pravi izveštaj o svakom detetu. Tim izveštajima roditelji mogu u svakom trenutku da pristupe, naravno, samo za svoje dete. Informacije o izostancima roditelji dobijaju na dnevnom nivou, a o ocenama po protoku 48 sati, kako bi se učeniku dala prilika da roditeljima obrazloži koju ocenu je i zašto dobio . Obezbeđena je potpuna zaštita podataka.

Izvor: www.mpn.gov.rs

24/08/2017 10:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments