Nakon povlačenja priručnika o seksualnom nasilju, slede i smene

05/05/2017 09:55

Nakon povlačenja priručnika o seksualnom nasilju, slede i smene

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je kadrovske promene u tom resoru delom zbog negodovanja javnosti u vezi sa Obrazovnim paketom za učenje o seksualnom nasilju nad decom.

Psiholozi koji su sarađivali na projektu prema oceni ministra nisu ostvarili zadovoljavajuće rezultate, a mišljenje ministra Šarčevića je da se “problematici nasilja u školama mora pristupiti temeljnije i mnogo ozbiljnije, uz bolju saradnju sa direktorima škola i stručnim saradnicima”.

Povlačenje Obrazovnih paketa

Obrazovni paketi za učenje o seksualnom nasilju nad decom zbog burne reakcije javnosti povučeni su iz škola. Negativni komentari najčešće su bili vezani za priručnike namenjene deci od tri do sedam godina koji bi po tom programu trebalo da uče o tome šta su intimni delovi tela, šta su prijatni i neprijatni dodiri, ali i da porodica nije sigurno mesto.

Pročitajte i: Čime smo zaslužili priručnike o seksualnom obrazovanju dece?

Priručnici su bili namenjeni i starijoj deci, pa su tako oni mogli da iz priručnika nauče više od toga šta je seksualno nasilje i kako da ga prepoznaju, jer se među temama i definicijama našlo i objašnjenje a francuski poljubac, ženski kondom ili oralni seks.

Kao dobra strana priručnika navodi se razvijanje tolerancije, edukacija đaka i smanjenje seksualnog nasilja nad decom, mada sadržaj nije prilagođen uzrastu, a postavlja se i pitanje da li su vaspitači i nastavnici dovoljno edukovani da na pravi način predstave ova uputstva deci.

05/05/2017 09:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments