Master program iz oblasti veštačke inteligencije

27/04/2021 14:49

Master program iz oblasti veštačke inteligencije

DepartmNa Konkursu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za izbor novih master studijskih programa iz oblasti veštačke inteligencije, nagrađen je predlog Prirodno-matematičkog fakulteta,  Departmana za matematiku i informatiku. Kako su saopštili iz te institucije, vrlo značajan uslov konkursa je bio da ustanova ima nastavnike i saradnike sa relevantnim kompetencijama za izvođenje nastave, kao i mogućnost da u realizaciji nastave, pored nastavnika i saradnika, učestvuju i stručnjaci iz privrede.

– S obzirom na to da ove uslove besprekorno ispunjavamo, imajući u vidu naš naučni kadar koji je priznat u svetskim okvirima kao i dugogodišnju uspešnu saradnju sa privredom, od naredne školske godine, naš fakultet će na ovaj aktuelan i perspektivan master program upisati 40 studenata, od kojih će pola imati mogućnost da bude na budžetu – stoji u saopštenju.

Tako će od naredne školske godine na novi master studijski program iz oblasti veštačke inteligencije moći će da se upiše 40 studenata, a njih 20 će imati mogućnost da budu na budžetu.

Očekuje se da će ovaj master program doprineti napretku veštačke inteligencije u našoj državi, te i da će doprineti razvoju mnogih veština za poslove budućnosti. Sam program je osmišljen sa naglaskom na praktični aspekt rada kroz mnogobrojne obavezne projekte. A krajnji cilj je da studenti po završetku budu osposobljeni za rad u privredi u oblasti veštačke inteligencije.

Od juna u Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu počeće sa radom Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju Srbije, koji će se baviti istraživanjima u oblasti veštačke inteligencije i mašinskog učenja.

 

27/04/2021 14:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments