Obavezna praksa u stručnim srednjim školama

31/07/2015 10:28

Obavezna praksa u stručnim srednjim školama

Svaka stručna srednja škola moraće da obezbedi praksu svojim učenicima, tako što će imati partnera u privredi, rekao je ministar prosvete Srđan Verbić.

Kako bi učenici dobili priliku da kroz praksu steknu znanje koje im je neophodno, škole će morati da se povežu sa kompanijama u kojima će đaci moći da dobiju adekvatnu praktičnu nastavu.

Do kraja godine, prema rečima ministra prosvete, biće donet zakon o nacionalnom okviru kvalifikacija, čime će se kontrolisati rad stručnih srednjih škola.

Rad srednjih škola koje ne budu mogle da obezbede kompaniju-partnera dovešće se u pitanje. Ukoliko škola ne može da nađe adekvatnu kompaniju u kojoj bi učenici mogli da imaju praksu, onda je pitanje – da li je ta škola uopšte potrebna, rekao je ministar Verbić.

Uvođenjem ovakvog sistema rada u stručne srednje škole obezbeđuje se kvalitetnije srednje obrazovanje. Na ovaj način izbećiće se gomilanje kadrova koji nemaju posao zbog toga što je profesija za koju su se školovali – zastarela ili više nema primenu.

Praćenjem potreba tržišta u srednjim školama se otvaraju novi smerovi koji će obezbediti školovane kadrove. Ove godine je 19 novih programa uvedeno u redovan obrazovni sistem.

31/07/2015 10:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments