Ministar: Ne sme biti propusta, biće kazni

18/06/2021 15:47

Ministar: Ne sme biti propusta, biće kazni

Ministar prosvete, Branko Ružić, izjavio je danas da “ne sme da nam se desi nijedna greška” tokom završnog ispita 68.000 učenika osnovnih škola od iduće srede, 23. juna, do petka, 25. juna, preneo je Radio021. Kako prenosi novosadski portal, Ružić je na sastanku sa predstavnicima svih institucija koje učestvuju u pripremi i realizaciji završnog ispita u osnovnom obrazovanju rekao da “imamo sve uslove i preduslove da završni ispit protekne na najbolji mogući način”.

Resorni ministar je upozori da ne sme biti nikakvih propusta koji bi mogli da ugroze čitav taj proces, a za koji je odgovoran ljudski faktor, prenelo je ministarstvo. Ružić je još najavio i da će “odgovorni biti drastično kažnjavani”.

Dualno obrazovanje i kroz vodiče

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izradilo je, uz podršku projekta Švajcarske agencije za razvoj i saradnju “Podrška u razvoju i uspostavljanju Nacionalnog modela dualnog obrazovanja”, tri vodiča kroz dualno obrazovanje: Vodič kroz dualno obrazovanje za škole, Vodič kroz dualno obrazovanje za učenike i roditelje i Vodič kroz dualno obrazovanje za kompanije.

Kako navode u saopštenju, vodiči pružaju važne informacije o dualnom obrazovanju u Srbiji – od pojma dualnog obrazovanja, preko njegovih karakteristika, kao i sličnosti i razlika obrazovnih profila koji se ostvaruju po dualnom modelu realizacije nastave u odnosu na ostale srednje stručne obrazovne profile, do specifičnih informacija o procesu ostvarivanja dualnog obrazovanja za svaku ciljnu grupu.

U tom smislu vodiči pružaju informacije relevantne za upis učenika, raspoređivanje učenika za učenje kroz rad, prijavljivanje kompanija za proveru ispunjenosti uslova za izvođenje učenja kroz rad, uključivanje škola u dualno obrazovanje, potpisivanje ugovora, sprovođenje učenja kroz rad u kompanijama, saradnju između škola i kompanija, do završetka dualnog obrazovanja, zapošljavanja učenika ili nastavka školovanja itd.

Vodič kroz dualno obrazovanje za škole, namenjen je svim školama koje su u dualnom obrazovanju kao i onim školama koje žele da se uključe u sprovođenje ovog modela realizacije nastave u stručnom obrazovanju. Vodič kroz dualno obrazovanje za učenike i roditelje, namenjen je prvenstveno učenicima koji žele da upišu dualni obrazovni profil, ali i onim učenicima koji su upisali dualni obrazovni profil. Vodiš kroz dualno obrazovanje za kompanije, namenjen je svim kompanijama koje su uključene u dualno obrazovanje i onim kompanijama koje žele da se uključe kako bi se upoznale sa procedurama uključivanja u dualno obrazovanje.

18/06/2021 15:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments