Od ponedeljka skraćeni časovi – Štrajk prosvetara

13/11/2014 16:11

Od ponedeljka skraćeni časovi – Štrajk prosvetara

Zaposleni u prosveti koji su članovi četiri reprezentativna sindikata u ponedeljak, 17. novembra će početi sa držanjem skraćenih časova.

Članica Predsedništva Unije Jasna Janković izjavila je da će zaposleni početi štrajk u ponedeljak, a časovi će biti skraćeni na trideset minuta u obe smene.

Ona je istakla da će štrajk sigurno početi bez obzira na sastanak koji će se sutra u 11 časova održati između Sindikata obrazovanja Srbije, Sindikata radnika u prosveti Srbije, predstavnika Unije i sindikata “Nezavisnost” sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem.

Ona kaže da su oni otvoreni za razgovor i da će se videti šta će ministar Verbić ponuditi, a da se do sada nije postigao nikakav dogovor. Odluka o štrajku doneta je 29. oktobra, ali ih ministar u međuvremenu nije kontaktirao.

Zahtevi prosvetara su da prosveta bude izuzeta iz smanjenja zarada kao i da se donese zakon o platnim razredima za ceo javni sektor i hitno započinjanje pregovora o posebnom kolektivnom ugovoru.

Jasna kaže da sindikati traže izuzeće od smanjenja plata kad se već izuzimaju pojedine kategorije u javnom sektoru. Kao primer navela je policiju gde će se, kako je najavila ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, kroz povećanje koeficijenata zarada anulirati smanjenje plata.

Ministarka Udovički je sindikatima na sastanku u petak obećala jedinstvene platne razrede koji se neće uvesti pre 2017. godine. Sindikati će sutra u 9.30 časova držati konferenciju za novinare gde će se govoriti o štrajku.

Izvor: Blic

13/11/2014 16:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments