Čitanje utiče na razvoj inteligencije kod dece

24/10/2014 13:50

Čitanje utiče na razvoj inteligencije kod dece

Postoji velika verovatnoća da će deca sa razvijenom navikom čitanja u starijem dobu pokazivati veći stepen inteligencije od dece koja ne čitaju.

Studija na identičnim blizancima koju su sproveli Univerzitet u Edinburgu i Kraljevski koledž u Londonu pokazuje da čitanje u ranom dobu pozitivno utiče na kasnije intelektualne sposobnosti.

Rano podsticanje čitanja neće pomoći samo u razvijanju pismenosti, već i u razvijanju opštih kognitivnih sposobnosti koje su od velikog značaja tokom celog života.

Čitanje i inteligencija

Istraživači su ispitali 1890 identičnih blizanaca koji su deo dugoročne studije o ranom razvoju blizanaca. Ispitali su rezultate testova čitanja i inteligencije koje su ispitanici radili kada su imali 7, 9, 10, 12 i 16 godina. Koristeći statističke modele testirali su da li su razlike u nivou sposobnosti čitanja povezane sa kasnijim razlikama u inteligenciji, uzimajući u obzir i ranije razlike kada je inteligencija u pitanju.

Pošto svaki par blizanaca deli gene i kućno okruženje svaka razlika među njima mora nastupiti kao rezultat iskustava koja nisu delili, poput posebno efektivnih nastavnika ili grupe prijatelja koja podstiče čitanje.

Čitanje nije podstaklo samo verbalnu inteligenciju (poput razvoja rečnika) već i neverbalnu inteligenciju (poput logičkih testova).

Razlike u čitanju su povezane sa razlikama u inteligenciji od 7 godine, što može pokazivati da čitanje u najranijem dobu utiče na intelektualni razvoj.

Deca koja ne dobijaju pomoć pri čitanju mogu kasnije propustiti važne osobine pismenosti koje pospešuju opštu inteligenciju.

24/10/2014 13:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments