Počela nova školska godina: Đake i roditelje dočekale brojne novine

02/09/2019 11:44

Počela nova školska godina: Đake i roditelje dočekale brojne novine

Danas, 02. septembra, počela je nova školska godina u Srbiji, a đake i učenike ove godine dočekuju brojne izmene i novine.

Ove školske godine u prvi razred osnovne škole upisan je  63.371 đak prvak, što je za šest hiljada manje nego protekle godine.

U 204 škole biće uvedena jednosmenska nastava i to u prepodnevnim satima, dok će učenici poslepodne imati mogućnost da učestvuju u različitim radionicama. Ministarstvo prosvete osmislilo je 50 aktivnosti na koje će učenici moći da utroše popodne. Dodatnu nastavu moći će da pohađaju sva deca od prvog do osmog razreda, ukoliko to žele.

Izmene u školskoj 2019/2020

Elektronski dnevnik je od ove godine uveden u svih 1.800 osnovnih i srednjih škola, koliko ih ima u Srbiji. Uvođenjem e-dnevnika, roditelji dobijaju uvid u sve ocene i izostanke svoje dece.

Tako će roditelji u svakom momentu moći da imaju uvid u ocene i izostanke svoje dece, a kako je nastavnicima onemogućen uvid u ocene iz drugih predmeta, ocenjivanje bi trebalo da bude realnije i objektivnije.

Osim e-dnevnika, đaci u 500 škola imaće i digitalne učionice, koji će đacima omogućiti da im nastava bude zanimljivija i interaktivnija.

Osnovci će se susresti i sa novim školskim predmetima, poput tehnike i tehnologije, fizičkog i zdravstvenog, kao i računarstva i informatike za učenike nižih razreda osnovne škole, a novina koja izaziva najviše pažnje je državna matura, odnosno novi završni ispit za srednjoškolce.

Izmene u školstvu će se ticati i ekskurzija, te će tako osnovci nakon povratka sa ekskurzije imati obavezan referat o tome gde su išli i šta su tamo videli. Svaki autobus koji prevozi đake moraće da ima ima pojas za vezivanje, a za putovanje koje traje duže od dva dana roditelji će dostavljati podatke o zdravstvenom stanju učenika.

Izvor: blic.rs

02/09/2019 11:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments