Novosađanin daruje vid mašinama

24/10/2014 10:02

Novosađanin daruje vid mašinama

Dubravko Ćulibrk iz Novog Sada, stručnjak u oblasti računarske vizije, jedan je od najmlađih vanrednih profesora u Evropi.

Ovaj Novosađanin bio je student i profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, do sada je u svet visokog obrazovanja uveo tri doktora nauka, a ima samo 37 godina.

Sada živi u Trentu u Italiji, na čijem univerzitetu je i zaposlen, a sa svojim timom proizvodi softver uz pomoć kog računare uči da razumeju ono što “vide”, poput ljudi.

Veštačka inteligencija omogućava računarima da razumeju ono što slika i video prikazuju, i da mogu da razlikuju dva predmeta, ili recimo, psa i mačku, rekao je Ćulibrk.

Novosadski naučnik. Foto: dubravkoculibrk.org

Novosadski naučnik. Foto: dubravkoculibrk.org

Programiranjem je počeo da se bavi uz nekada najpopularniji računar na svetu, komodor, a magistrirao je na FTN-u uz veliku želju da nauči kompjutere da razmišljaju. Na fakultetu je radio kao asistent, doktorirao je na Floridi, a kada se vratio, postao je docent i sada je već godinu dana vanredni profesor u Trentu.

Dubravko kaže da njegov tim pokušava da omogući računarima da prepoznaju ljudske emocije na osnovu izraza lica, tako da mogu da se prilagode osećanjima korisnika. Ovaj tim je jedan od najboljih na svetu u ovoj oblasti, a on se konkretno bavi prepoznavanjem predmeta na slikama i video snimcima, odnosno dubokim neuronskim mrežama.

Ipak, projekat kome je najviše posvećen zove se “xLiMe“, a njegov cilj je da nauči računare da gledaju TV i prepoznaju u kojoj meri su ljudi izloženi slikama određenog brenda i u kakvom emotivnom sklopu. Još jedan bitan projekat koji vodi u saradnji sa FTN- om je QoSTREAM, a koji se bavi omogućavanjem mobilnim uređajima da prepoznaju kvalitet video snimka koji se prenosi, tako da se uštedi energija i poboljša prenos, a i štednji novca na osnovu tog kvaliteta.

Računarska vizija nije sasvim nova, ona već postoji – u sigurnosnim kamerama koje detektuju uljeze, u automobilima koji koče kada prepoznaju pešake na prelazu, u pametnim kućama koje zovu hitnu pomoć kada čovek padne i slično.

Osim programiranjem, Dubravko voli da čita naučnu fantastiku i svira gitaru, a kad dođe u Novi Sad onda gaji voće i pravi vino i rakiju. Na Floridi voli da peca, jedri i roni, a u Italiji se bavi planinarenjem.

Izvor: 24 sata

24/10/2014 10:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments