Otvoren konkurs Evropske mreže digitalnih umetnosti i nauke

09/02/2015 09:42

Otvoren konkurs Evropske mreže digitalnih umetnosti i nauke

Rok za prijavu: 09. februar 2015. godine
Država: Austrija
Jezik: Engleski
Oblast: Digitalna umetnost
Nivo studija: Osnovne studije, Master studije
Mejl za prijavu: [email protected]
Website: www.aec.at

Projekat pod nazivom Evropska mreža digitalne umetnosti i nauke je inicijativa koju pokreće program Kreativna Evropa u saradnji sa galerijama iz Linca, Ljubljane, Etiopije, Dablina, Londona i Košica.

Cilj projekta je pronalaženje novih umetničkih formi koje bi korespondirale sa savremenim razvojem nauke i tehnologije. Kandidatima koji budu odabrani će se pružiti kako neophodni uslovi za rad tako i stručna pomoć od strane mentora.

Nagrada autorima dva nabolja projekta će biti obezbeđen jednomesečni boravak u Južnoj evropskoj opservatoriji (ESO) koja se nalazi na planinskim vencima Čilea u Južnoj Americi i predstavlja jednu od najznačajnijih astronomskih centara naše planete. To je prva faza takmičenja koja označava rad sa mentorima sa kojima će zajedno ostvarivati ciljeve projekata.

Druga faza takmičenja je realizacija projekata u laboratorijama Ars elektronike iz Linca, a završnica je premijerno izlaganje projekta na Ars elektronika festivalu u Lincu koji će se održati početkom septembra 2015. godine.

Kvalifikacija

Za učešće na ovom takmičenju mogu se prijaviti svi umetnici čija je umetnička praksa usko povezana sa spojem savremene nauke i tehnologije i umetnosti kao što su: interaktivna umetnost, digitalna muzika i zvuk, digitalni dizajn, digitalne arhitektonske instalacije, kompjuterske animacije, film, fotografija i vizuelni efekti, digitalne zajednice i društvene mreže, hibridna umetnost, performansi i koreografija.

Prijava

Kandidati trebaju prilikom prijavljivanja da pošalju sledeće:

  • CV
  • Video zapis svojih radova u formi kratke biografije u trajanju od 5 minuta sa naglaskom šta ih motiviše da se prijave baš na takmičenje Ars elektronike
  • Nacrt projekta
  • Nacrt troškova realizacije projekta
  • Portfolio radova za koje smatra da su reprezentativni za umetničku praksu koju sprovodi

PRIJAVLJIVANJE NA KONKURS SE VRŠI OVDE.

Selekcija na nacionalnom nivou

Srbija je inicijalni partner projekta što znači da naši umetnici imaju privilegiju sigurne realizacije dva projekta na nacionalnom nivou. Realizacija projekta na nacionalnom nivou uključuje autorsku naknadu za autora u iznosu od 1000 evra i troškove produkcije rada (2000 evra po radu). Ova dva nacionalna projekta će biti premijerno predstavljena u martu 2016. godine, zajedno sa još četiri partnerska projekta.

Nakon predstavljanja dva pobednička rada i nakon što svaki od partnera odabere projekte koje će samostalno realizovati, pravi se raspored putujućeg programa i gostovanja umetnika i projekata drugih partnera.

Ciklus takmičenja se ponavlja od decembra 2015. godine, uz mogućnost da se mentorska rezidencija realizuje, pored Južne opservatorije, i u CERN-u u Švajcarskoj, na kome se vrše fizički eksperimenti i istraživanja u domenu elementarnih čestica.

Za više informacija zainteresovani se mogu obratiti ili nacionalnom ili glavnom koordinatoru projekta:

Ostale nagradne konkurse i takmičenja pogledajte OVDE.

09/02/2015 09:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments