Foto-konkurs “Viki voli spomenike”

05/09/2016 10:08

Foto-konkurs “Viki voli spomenike”

Otvoren je najmasovniji foto-konkurs u prikupljanju fotografija spomenika kulture “Viki voli spomenike”, a autori svoje fotografije mogu poslati do 30. septembra 2016. godine.

“Viki voli spomenike” (Wiki Loves Monuments) se održava od 2010. godine, a 2012. godine je kao najmasovnije takmičenje ušlo u Ginisovu knjigu rekorda.

Srbija je u takmičenju učestvovala 2012, 2013. i 2014. godine, u organizaciji Vikimedije Srbije, čime je obogaćen fundus fotografija kulturne baštine naše zemlje sa preko 9.000 fotografija.

Nakon jednogodišnje pauze, Srbija je ponovo na Wiki Loves Monuments mapi na kojoj se nalazi preko 40 zemalja sa šest kontinenata, koje se takmiče sa istim ciljem – promocija kulturnih dobara i spomenika zemalja kroz foto-radove objavljene pod slobodnom licencom, što znači da se isti mogu koristiti i van Vikipedije.

Svoje radove na konkurs mogu poslati svi registrovani korisnici Vikipedije, a spisak spomenika kulture u Srbiji, kao i prateća uputstva za postavljanje fotogrfija na Vikimedijinu multimedijalnu ostavu nalazi se ovde.

Stručni žiri će odabrati pobedničke fotografije na osnovu unapred postavljenih kriterijuma koji se odnose na tehničke karakteristike, originalnost i enciklopedijsku vrednost fotografije.

05/09/2016 10:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments