Cafébabel inicijativa Grčke: nagrada za istraživačko novinarstvo

23/01/2015 16:14

Rok za prijavu: 20. mart 2015. godinecafebalel grcka inicijativa nagradni konkurs
Država: Grčka
Jezik: Engleski (potreban je i prevod na Grčki)
Nagrada: 2.000 eura
Email za prijavu: [email protected]
Oblast: Mediji i komunikacije
Website: ijp.gr/en

Inicijativa Cafébabel Greece, za takmičenje u oblasti istraživačkog novinarstva za mlade- starosti od 18 do 30 godina- je pokrenuta i trajaće do 20. marta 2015. godine.

Takmičenje je organizovano u saradnji sa neprofitnom informativnom organizacijom SF, Nacionalnim centrom Grčke za naučna istraživanja pod nazivom „Demokritos“ i internet novinarstvo na društvenoj mreži oikomedia.com.

Potvrđujući da je društvena uloga novinarstva fundamentalna u slobodnom i demokratskom uređenju i uverenada je ta uloga suštinska u demokratskoj politici i tržišnoj ekonomiji, inicijativa za dodelu nagrade u oblasti istraživačkog novinarstva ohrabruje mlade profesionalce da se istinski uključe u praksu istraživačkog novinarstva i tehnološkog napretka, dok se ne dokaže da je kada god neko, negde ne želi da objavi nešto zapravo- javno dobro.

Učesnicima je dozvoljeno da samostalno izaberu oblast istraživačkog rada, uzimajući u obzir stanovnike Grčke i događaje koji su imali, ili će imati odjeka na stvarnost Grčke u okvirima njenih geografskih granica. Centralni elemenat istraživanja biće ativna i politička participacija, javni interes, nadgledanje rada i odluka društvenih autoriteta Grčke, pokretanje civilnog društva, istraživanje privatnih i javnih lica u Grčkoj, kao i sagledavanje uloge svih ovih istraživačkih segmenata u društvu i ekonomiji.

Istraživanje može da se realizuje u sledećim oblastima ili u kombinaciji sledećih oblasti: politika, ekonomija ili/i okolina.

Kvalifikovanost

Pravo učešća na konkursu imaju samo fizička lica starosti od 18 do 30 godina. Bez obzira na nacionalnost i mesto boravka. Kandidati ne moraju imati novinarsku diplomu državnih ili privatnih škola i ne moraju biti studenti žurnalistike. Fizička lica koja ispunjavaju kriterijum starosne granice mogu da konkurišu, čak i ako nemaju profesionalnog iskustva na polju novinarstva.

Nagrada

Takmičenje u oblasti istraživačkog novinarstva podrazumeva sledeće nagrade:

  • Novčana suma od 2.000 eura;
  • Nagrada u vidu prjekta unapređenja softvera novinarstva zajedno sa grafičkim dizajnerima i dizajnerima interfejsa;

Prijava

Od kandidata se očekuje da preduzmu sledeće korake:

  • Da popune obrazac za prijavljivanje koji je posebno napravljen i može se naći na sajtu organizatora;
  • Da pošalju svoj istraživački rad putem interneta i to, ako rad nije na zvaničnom jeziku konkursa (Grčkom), kandidat treba da ubaci i zvaničan prevod.

Tehničke karakteristike rada koji se šalje putem internet mreže:

  • Rad se može poslati u 7z, ZIP, GZIP ili TAR formatu maksimalne veličine 50 MB ili
  • U pratnji sa vezama (linkovima) relevantnog sadržaja. Linkovi moraju biti aktivni tokom trajanja celog takmičenja i tri meseca nakon završetka istog.

Ostale nagradne konkurse pogledajte OVDE.

23/01/2015 16:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments