Konkurs za master studije iz oblasti veštačke inteligencije

22/06/2021 13:09

Konkurs za master studije iz oblasti veštačke inteligencije

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je javni poziv univerzitetima ili fakultetima koji realizuju osnovne i master studijske programe iz oblasti računarskih nauka, elektrotehnike i računarskog inženjerstva za finansiranje akreditacije dva studijska programa master akademskih studija iz oblasti veštačke inteligencije, odnosno mašinskog učenja.

Kako je saopšteno iz ministarstva, veštačka inteligencije je najbrže rastuća tehnologija koja sve više utiče na sve grane privrede, sa procenama da će 2025. globalno godišnje tržište proizvoda iz oblasti veštačke inteligencije biti vredno preko 500 milijarda evra.

Cilj ovog javnog konkursa jeste da stvori uslove za napredak veštačke inteligencije u Republici Srbiji, kao i da razvije veštine za poslove budućnosti. Sa naglaskom na praktični aspekt rada kroz mnogobrojne obavezne projekte na predmetima razvijenim u okviru ovog konkursa. Krajnji cilj ovih master programa je da studenti po završetku studijskog programa budu osposobljeni za rad u privredi, kao i dalje usavršavanje u oblasti veštačke inteligencije.

Ovaj konkurs predstavlja nastavak aktivnosti Vlade Republike Srbije na unapređenju i uspostavljanju novih studijskih programa koji su usmereni ka potrebama savremenog društva i privrede, stoji u saopštenju.

Tokom prošle i pretprošle godine Ministarstvo je podržalo akreditaciju 10 studijskih programa iz oblasti IКT i kreativne industrije, ali i prve studijske programe u oblasti i veštačke inteligencije na Fakultetu tehničkih nauka (Univerziteta u Novom Sadu), Prirodno-matematičkom fakultetu (Univerziteta u Novom Sadu), Univerzitetu u Kragujevcu i Prirodno-matematičkom fakultetu (Univerziteta u Nišu) koji će od sledeće akademske godine primiti prve studente.

Ministarstvo će finansirati akreditaciju studijskih programa koji budu izabrani na konkursu sa 3 miliona dinara. Rok za podnošenje prijave sa konkursnom dokumentacijom je 24. septembar 2021. godine.

Detalje konkursta možete pogledati OVDE

Stipendije za najbolje novosadske studente

Stipendije Fonda za mlade talente dodeljene su najboljim studentima Univerziteta u Novom Sadu. Kako prenosi Javni servis Srbije,  ugovore je potpisalo 469 studenata, koji imaju prosek najmanje 8,5. Inače ukupna vrednost stipendija je nešto više od 140 miliona dinara

Stipendije će dobiti oko 1.500 studenata i biće dodeljene i u ostalim univerzitetskim centrima u Srbiji.  Fond je od 2008. godine odelio više od 3.300 nagrada i stipendija u vredosti od skoro milijardu dinara.

– Svake godine želimo da dodelimo veći broj stipendija, sa većim iznosom stipendija. Ove godine rekordnih 1.500 stipendija za najbolje studente završnih godina, ali i rekordnih 469 stipendija za studente novosadskog univerziteta. I ovom manifestacijom želimo da pošaljemo poruku celom društvu da se trud i zalaganje, itekako isplati – izjavio je Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta.

 

22/06/2021 13:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments