Konkurs za ovogodišnju nagradu Dimitrije Bašičević Mangelos

17/04/2016 09:51

Konkurs za ovogodišnju nagradu Dimitrije Bašičević Mangelos

Konkurs za nagradu “Dimitrije Bašičević Mangelos” raspisuju “Remont” – nezavisna umetnička asocijacija iz Beograda i Fond “Ilija & Mangelos” iz Novog Sada.

Ove godine konkurs je otvoren do 30. aprila.

Na konkursu mogu učestvovati aktivni vizuelni umetnici koji imaju do 35 godina života, a nagrada se dodeljuje za osoben i izvanredan višegodišnji umetnički rad, koji podrazumeva zaokruženo kritičko i estetsko promišljanje i realizaciju, ostvarene u kontinuitetu.

Nagrada je rezidencijalni boravak u Njujorku u trajanju od osam nedelja, u periodu od oktobra do novembra 2016. godine.

Mogu se prijaviti umetnici i umetnice koji su rođeni posle 31. decembra 1980. godine, a koji su državljani Srbije ili umetnici čiji su umetnički razvoj i profesionalni angažman vezani za umetničku scenu u Srbiji.

Potrebno je da kandidati i kandidatkinje imaju najmanje tri godine profesionalnog/izlagačkog iskustva, a poželjno je i da imaju završene najmanje osnovne studije.

Više infomracija o uslovima i načinu prijave na konkurs nalazi se ovde.

Online konkursni materijal će u celosti biti dostupan na sajtu Nagrade nakon 3. maja.

Prvi krug žiriranja biće održan nakon 10. maja. Drugi krug žiriranja i intervjui sa pet finalista i finalistkinja (na srpskom i engleskom jeziku) biće organizovani nakon 10. juna.

Za dobitnika ili dobitnicu Nagrade obezbeđeni su troškovi vize, zdravstveno osiguranje, putni troškovi, smeštaj i dnevnice za vreme boravka u Njujorku, kao i samostalna izložba u Beogradu po povratku iz Njujorka.

Dodatne informacije mogu se dobiti slanjem mejla na adresu [email protected] ili pozivom na broj 011 3223 406.

Nagrada Dimitrije Bašičević Mangelos je osnovana 2002. godine od strane Centra za savremenu umetnost u Beogradu i The Foundation for a Civil Society (FCS) iz Njujorka, kao deo projekta Young Visual Artists Awards (YVAA) sa idejom uspostavljanja godišnje nagrade koja ima za cilj da omogući jednom mladom umetniku/ci iz Srbije rezidencijalni boravak u Americi.

17/04/2016 09:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments