Kad će Pluton opet biti među planetama?

13/03/2017 13:48

Kad će Pluton opet biti među planetama?

Sve do 2006. godine Pluton je smatran planetom, devetom po redu u Sunčevom sistemu, ali mu je tada status promenjen u patuljastu planetu.

Ipak – postoji mogućnost da će se Pluton ponovo svrstati među planete – ali samo pod jednim uslovom o kom raspravljaju stručnjaci.

Naime, kada je Nasina sonda “Novi horizonti” preletela Pluton u julu 2015. godine, naučnici su predložili da se pokrene debata o statusu ovog nebeskog tela, ali i o definiciji planete.

Upravo će zato tema 48. Lunarne i planetarne konferencije, koja se održava od 20. do 24. marta u Teksasu, biti definicija pojma planeta. Ukoliko dođe do nekih promena – Pluton bi opet mogao da bude planeta, a ovaj status bi možda dobilo još 110 objekata u solarnom sistemu.

Definicija planeta

Prema Međunarodnoj astronoskoj uniji planeta je telo koje se nalazi u orbiti oko sunca, ali nije mesec nekog drugog objekta, dovoljno je veliko da svojom gravitacijom nadvlada dejstvo sila krutog tela, kao i da je “raščistilo okolinu” od većine drugih objekata.

S obzirom na to da Pluton nije ispunjavao poslednjih kriterijum – izgubio je status planete koji je imao od 1930. godine kada je otkriven.

Stručnjaci predlažu da se promena u definiciji planeta ogleda u tome što će postati “geofizička definicija” koja će se bazirati samo na osnovnim karakteristikama nebeskog tela, a ne na njegovoj interakciji sa okolinom, zbog čega bi mnoga nebeska tela mogla dobiti status planete – pa tako i Zemljin mesec (kao i svaki drugi mesec koji je dovoljno velik i ispunjava uslove).

Ukoliko dođe do promene u definiciji planete, broj obih nebeskih tela skočiće sa osam na 110!

13/03/2017 13:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments