Ova mala promena razmišljanja osnažiće motivaciju

16/11/2017 13:29

Ova mala promena razmišljanja osnažiće motivaciju

Svima se dešava da s vremena na vreme, neki posao započnemo uzbuđeno, a da nam onda, motivacija, nakon vremena opada. Prema najnovijoj studiji, postoji jedna promena u razmišljanju koja će sprečiti demotivaciju.

Američki psiholozi istraživali su zašto se entuzijazam smanjuje tokom procesa napredovanja ka cilju, bilo da je u pitanju gubitak telesne težine ili štednja.

U seriji od pet ekperimenata, naučnici su potvrdili da u ranim fazama dostizanja cilja, učesnici su motivisani nadom i aspiracijom– najbitnijim delovima same motivacije. Na primer, kada bi izgubili 5 kilograma, vođeni su kupovinom nove odeće manjeg konfekcijskog broja i nivoom energije koju osećaju posle gubitka težine.

Kada i zašto dolazi do demotivacije?

Ljudi su motivisani pozitivnim stvarima koje mogu da dostignu dok je progres u pitanju. Međutim, kako su se približavali cilju, učesnici su se počeli voditi obavezama, povećanjem očekivanja i koncentrisali su se da izbegavaju greške.

Takođe, pokazano je da se ovaj prelom u ponašanju događa na pola puta do cilja, kada krenemo da se upoređujemo sa samim početkom. Ovo nas, prema psiholozima, tera da razmišljamo o tome koliko još imamo do ispujenja cilja i to nas zapravo demotiviše.

Zato, psiholozi savetuju da kada počnemo da ispunjavamo neki cilj, potrebno je da napišemo spisak “pravih stvari” koje možemo da uradimo kako bismo bili uspešni. Potrebno je, zapravo, fokusirati se na pozitivne stvari i na početku, i u sredini i na samom kraju procesa.

Takođe, ključno je da izbegavamo da razmišljamo o tome šta ne smemo da radimo, već šta nam je cilj i šta dobijamo ispunjenjem onoga što smo zamislili.

16/11/2017 13:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments