Motivišite sebe svakog dana – jednom rečenicom

22/06/2015 13:56

Motivišite sebe svakog dana – jednom rečenicom

Ukoliko želite da od svakog dana izvučete maksimum i da pritom budete zadovoljni sobom, potrebno je da život gledate kao pustolovinu, a svaki dan kao izazov.

Postoji previše stvari koji svakodnevicu mogu da pretvore u nagomilani stres, neraspoloženje i nervozu, ali postoji još više razloga da ne dopustimo da se to desi. Za to je potrebna samo volja, želja, ali i rad na sebi, kako bi što lakše prevazilazili teško životne situacije svakog dana.

Kako bi svaki dan bio bolji od prethodnog i kako bi uspeli da se izborimo sa stresom kom smo izloženi svakog dana, dovoljno je da sebi bar jednom dnevno ponovite neku od ovih rečenica:

“Sve se dešava sa razlogom”

Imate osećaj da vam je svaki dan isti i samim tim gubite entuzijazam, pa sve radite potpuno bez volje. Samim tim, ne osećate se srećno, a uskoro svaki dan počinje da predstavlja samo još jedan od razloga da budete besni, pa i tužni ili “samo” hronično nervozni. Kako promeniti to? Kako prekinuti začarani krug?

Dovoljno je da sami jednom dnevno kažete da se sve dešava sa razlogom i to što ste (i) danas izloženi nekim stvarima koje vas baš i ne usrećuju, to ne znači da se lepše i bolje stvari neće uskoro desiti. Izdržite, pronađite snagu u sebi i mislite o bolje sutra. Jer sve se dešava sa razlogom i ko zna zašto je to dobro.

“Novi dan, novi izazovi. Spreman/spremna sam za sve!”

Često se dešava da dan krene po planu, ali da ubrzo počnu da se dešavaju stvari potpuno van rasporeda. Šta vi tu možete? Postoje stvari koje možete kontrolisati, ali i one koje nisu u vašoj moći. Jednostavno, svakog dana ste u interakciji sa drugim ljudima i to je često razlog za sve te “vanredne” situacije.

Najbolje da se svakog dana pomirite sa tim da ne može sve biti onako kako bi želite, koliko god se vi trudili. Ujutru sebi recite da ste spremni za sve što vam taj dan može prirediti i tako započnite sve svoje obaveze i još jedan dan. A energiju koji biste inače potrošili na to da sve konce držite u svojim rukama, sada ste “uštedeli” i možete je potrošiti na bilo šta drugo.

“Zahvalna/zahvalan sam na…”

Nemojte uzimati zdravo za gotovo stvari koji čine vašu svakodnevicu. Potrudite se da bar jednom dnevno budete zahvalni na nečemu. Na taj način ćete se osećati mnogo bolje i imaćete želju da uradite što više dobrih i lepih stvari na kojima ćete sutra moći da budete zahvalni. Nije bitno da li ćete biti zahvalni na dobrom prijatelju koji je uvek tu za vas ili na lepom vremenu zahvaljujući kom možete da budete na pikniku sa svojom decom… Samo budite zahvalni i cenite ono što imate, jer upravo to čini vaš život.

“Danas želim da uradim…”

Svi imamo obaveze koje nas saleću svakog dana i moramo da ih obavljamo, ali ukoliko uzmete u obzir i to da ste vi ipak tvorac svakog svog novog dana, i te obaveze mogu lakše pasti. Potrebno je samo da kažete sebi umesto “Moram da obavim…” – “Želim da obavim…“.

To što imamo mogućnost da sami kreiramo svoj dan je privilegija koja se često zaboravlja. Tako da – setite se bar jednom dnevno da sebi pokažete da možete sami da ispunjavate svoje želje, pa makar to bile i poslovne obaveze. Dovoljno je samo da sebi kažete – “Ja to želim”.

“Znam koliko vredim”

Svaki dan je dan za sebe i svakog dana možete početi od ispočetka. Na primer, ukoliko svakog dana sebi kažete da znate koliko vredite i da na to neće uticati ništa što se desilo juče. Podsećajte se da su greške tu da bismo iz njih naučili nešto novo i da ih ne treba doživljavati previše tragično. Opraštajte sebi i trudite se da budete još bolji nego juče. Na taj način osećaćete se bolje, a samopouzdanje će vam biti na višem nivou.

22/06/2015 13:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments