4 pravila čitanja Bila Gejtsa

08/12/2017 09:34

4 pravila čitanja Bila Gejtsa

Iako danas, zahvaljujući Internetu, nemamo poteškoća da pronađemo šta ćemo da čitamo, komplikacija nastaje onda kada ne uspemo da produktivno iskoristimo vreme za čitanje.

Iako znamo da čitanje knjige ima brojne benefite po naše psihičko zdravlje, ipak dešava se da nam manjka motivacije. Osnivač Microsota Bil Gejts obožava da čita, a u jednom intervjuu dao je savete kako da maksimalno iskroistimo vreme za knjige.

1. Koristite margine za beleške
“Ovo naročito važi ukoliko knjigu ne koristite samo za čitanje, nego za učenje. Meni pisanje beleški pomaže da se osiguram da razmišljam o tome šta čitam.”
2. Završite sve što ste započeli
“Najduže knjige zahtevaju vreme i ponekad je veoma komplikovano čitati ih. Ipak i tada imam pravilo: moram da stignem do kraja knjige.”
3. Izaberite šta vam više odgovara
“Bilo da je u pitanju štampana ili digitalna knjiga, isprobajte obe varijante i izaberite onu koja vam više odgovara. Iako preferiram štampane, često ih zamenim digitalnim, jer su mi zgodnije dok putujem.”
4. Sat za čitanje
“Izaberite vreme u toku dana koje ćete posvetiti isključivo čitanju. Tada, bez razmišljanja o bilo čemu drugom, fokusirajte se na sadržaj knjige. Imajte na umu da ova aktivnost nije nešto što možete završiti za 10 minuta.”

08/12/2017 09:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments