Nauka otkriva navike uspešnih ljudi

18/10/2017 12:53

Nauka otkriva navike uspešnih ljudi

Nakon istraživanja, naučnici su pokazali da je i te kako važno šta svaki dan radimo, a otkrili su i koji su to najčešći rituali veoma uspešnih ljudi.

Istraživanje je sproveo ekonomista i sociolog Randal Bel, u njemu je učestvovalo 5 000 ljudi, a studija je trajala 25 godina. Tokom tog perioda, analizirane su zajedničke karakteristike svih veoma uspešnih ljudi, ali i profesionalaca, studenata, nezaposlenih osoba i mulltimilionera. Statistički su merene navike uz posmatranje različitih nivoa uspeha svih učesnika.

Ispostavilo se da veoma uspešni ljudi imaju sedam zajedničkih svakodnevnih navika koje ih zapravo čine uspešnim.

Navike uspešnih ljudi

1. Vežbanje

Prema istraživanju, one osobe koje su našle vremena u toku dana da se bave fizičkom aktivnošću, osećale su se motivisanije i produktivnije. Od milijardera Ričarda Bransona, preko Opre Vinfri i Marka Zuckerberga– svi u svom prebukiranom rasporedu obavezno pronađu vreme i za fitnes.

2. Kućni poslovi

Stručnjaci kažu da oni koji vode računa o higijeni životnog prostora i pedantni su, zarađuju više novca. Tako na primer, osobe koje ujutro nameste krevet, imaju mnogo veće šanse da postanu milioneri. Prema naučnicima, svakodnevne kućne obaveze utiču na produktivnost.

3. Čitanje

Čitanje drastično utiče na veći nivo obrazovanja i primanja, ali i na pozitivnije raspoloženje. Oni koji čitaju desetak knjiga godišnje, povećavaju svoje šanse da se obogate. Tako na primer, Bil Gejts čita i do 50 knjiga u toku jedne godine, dok Voren Bafet provodi čak 80% vremena u toku dana čitajući.

4. Ranoranioci

U petogodišnjoj studiji Tomasa Korlija, učestvovalo je 177 milionera, a pokazano je da 50% njih ustaje čak i tri sata pre početka posla. Ovo je, prema naučnicima, dobra strategija, s kojom se lakše suočavamo sa dnevnim obavezama i stresom. Ovom rutinom uspevamo da uspostavimo kontrolu nad poslovnim životom.

5. Lepo vaspitanje i briga

Istraživanje je pokazalo da su sitnice, poput čestitanja rođendana, povezane sa uspehom. Davanje pažnje ljudima oko nas, dobri maniri i vaspitanje su takođe veoma važni za uspeh.

6. Postavljanje prioriteta

Oni koji imaju stabilnu ljubavnu vezu su srećniji i samim tim više i zarađuju, tvrdi studija. Postavljanje balansa između poslovnog i privatnog života ovde je ključno.

7. Pametan piše…

Kalendar, rokovnici i pravljenje lista povećavaju šanse da se obogatite i to za 289%. Kada dobijete inspiraciju zapišite je, a te ideje jednog dana možda i postanu stvarnost, navodi se u studiji.

18/10/2017 12:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments