Kako uživati u životu tokom teških trenutaka?

20/01/2016 11:29

Kako uživati u životu tokom teških trenutaka?

Koliko vas je doživelo tešak dan, nedelju, pa čak i mesec? Zar vam se u tim trenucima nije činilo da će taj period trajati večno? Ipak, stvarnost je takva da se padovi moraju kad-tad dešavati kroz život.

Međutim, padovi sa sobom nose i neke pozitivne stvari, jer su pravi učitelji života. Očajni trenuci kao što su gubitak voljene osobe, raskidi, gubitak posla mogu u trenutku da predivan dan pretvore u crnu rupu iz koje se izlaz ne nazire.

To je zato što nismo sebi dali šansu da shvatimo zašto nam se takve stvari dešavaju, već odmah izigravamo žrtve. Život nam svakodnevno baca lekcije u naručje, a naše je da ih prigrlimo i naučimo što više. Svaka situacija u kojoj se nađemo i osoba koju upoznamo mogu dovesti do naše propasti, ali to ne treba da vas plaši, već da vas učini jačima.

Evo nekih načina kako da pronađete užitak i u najgorim danima:

Budite mirni i razmišljajte bistre glave

Koliko ste puta gubili vreme i živce razmišljajući o tome kako će neka situacija da se pretvori u nešto loše, umesto da ste se prosto bacili na rešavanje situacije? Duboko udahnite, analizirajte situaciju, prihvatite svoje emocije i pronaći ćete mir, a time i povećati svoju sposobnost da rešavate stresne situacije.

sunset-401541_1280

Prihvatite situaciju

Nismo svemogući, pa ne možemo da isključimo svoja osećanja. Tokom života oseća ćete i bol i tugu, a istinski srećni bićete kada prestanete da se pitate zašto se loše stvari uvek dešavaju dobrim ljudima. Prihvatite svoja osećanja, shvatite da niste usamljeni u patnji i izbacite iz sebe sve, jer je to mnogo korisnije nego potiskivanje i gušenje emocija.

Pročitajte šta su o motivaciji rekli najveći mislioci, umetnici i naučnici!

Ne krivite druge za svoje greške

Prihvatite odgovornost za svoje postupke! To ne znači da ćete uvek vi biti krivi, ali u ljubavnom i poslovnom odnosu, sve se svodi na uzročno – posledičnu vezu. Preispitajte dešavanja i vašu ulogu u njima i potrudite se da ne ponovite grešku.

Prestanite da kukate

Budite feniks koji se izdiže iz pepela. Prestanite da kukate o svojoj nesreći i sazrite. Umesto što ponavljate jedno te isto stalno, smislite način da pronađete motivaciju.

woman-591576_1280

Dajte sebi odmor

Uzmite slobodan dan od sopstvenog života, obaveza i briga. Trčite, meditirajte, vozite bicikl, izađite na piće sa prijateljima, jedite u restoranu i prosto živite u trenutku. Ovakve aktivnosti vam daju priliku da otvorite svoj um i dušu.

Na kraju, udahnite duboko, nasmejte se i setite se svih lepih stvari u vašem životu na kojima ste zahvalni. Kroz primenjivanje ovih koraka shvatićete da se sve dešava sa razlogom, kao i to da sa svakim udarcem, život vas uči kako da postanete kompletna osoba.

20/01/2016 11:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Valeria
8 godine ranije

Ovaj tekst je sigurno pisao neko ko samo u teoriji zna kako se prevazilaze teshke situacije,a u stvarnosti ih nije ozbiljnije iskusio.