Kako da se samomotivišete

12/03/2015 10:46

Kako da se samomotivišete

Teško je ostati motivisan, a na našu motivaciju neprekidno utiču negativne misli i strah za sopstvenu budućnost. Svaki pojedinac se susreće sa sumnjama i depresijom. Ono što uspešne pojedince izdvaja iz mase je njihova sposobnost da napreduju.

Ne postoji jednostavno rešenje za nedostatak motivacije. Čak i onda kada savladamo problem nedostatka motivacije, isti se ponovo može vratiti već sa prvom naznakom neuspeha. Zato je važno da razumemo svoje misli i način na koji one utiču na naše emocije. Negovanjem motivišućih misli, neutralisanjem onih negativnih i fokusiranjem na zadatak, neuspeh se može preduhitriti.

Nedostatak samopouzdanja, nedostatak fokusa i nedostatak pravog usmerenja predstavljaju osnovne razloge za gubitak motivacije.

Kako da osnažite samopouzdanje

Nedostatak samopouzdanja se uglavnom javi onda kada zanemarite ono što već imate. Kada samo razmišljate o tome šta biste želeli da imate vaš um izmišlja razloge zašto to i nemate, a kao posledica toga se javljaju negativne misli. Raniji neuspesi, teški padovi i lične slabosti zaokupljuju vaš um. Tada postajete ljubomorni na vaše konkurente i prepuštate se izgovorima za sopstveni neuspeh. U ovakvom stanju ostavljate loš utisak i gubite samopouzdanje.

Ovakva situacija se može rešiti fokusiranjem na zahvalnost za ono što ste već postigli. Izdvojte vreme da se posvetite pozitivnim stvarima u životu. Napravite mentalnu skicu svojih snaga, prethodnih uspeha i trenutnih prednosti i zbog istih budite zadovoljni sobom. Tako ćete shvatiti da već jeste sposobni i uspešni i vaše samopouzdanje će porasti. Kao rezultat, postaćete motivisani da dalje gradite svoj uspeh. Ukoliko iskreno verujete da zaslužujete uspeh, vaš um će se dosetiti načina da to i postignete.

Definisanje opipljivog cilja

cilj

Određivanje cilja je ključno za motivaciju

Nedostatak cilja, na koji se možete fokusirati, negativno se odražava na motivaciju. Koliko često se fokusirate na ono što ne želite, umesto da mislite na konačan cilj? Strah je ono što nas uglavnom sputava. Na primer, to može biti strah od samoće ili strah od siromaštva. Problem kod ovakvog razmišljanja je taj što, umesto da preduzmemo nešto da eliminišemo strah koji nas obuzima, mi dozvoljavamo da strah iscrpi našu motivaciju.

Ukoliko vas je obuzeo strah, prvo što treba da uradite je da svoju energiju usmerite na dobro definisan cilj. Određivanje cilja će vam automatski omogućiti da definišete i svoje predstojeće poteze. Ako se bojite siromaštva, stvorićete plan da povećate svoje prihode. Vaš plan može da uključuje dodatno školovanje, pronalaženje bolje plaćenog posla ili razvijanje isplativog vebsajta. Rešenje leži u prelasku sa stanja neopipljive želje na preduzimanje merljivih koraka.

Fokusiranje na pozitivan cilj, umesto na maglovit strah, omogućava vašem mozgu da radi, da odmah počne da osmišlja plan za ostvarivanje uspeha. Nemojte da brinete za svoju budućnost, već preduzmite nešto povodom toga. Kada znate šta želite postaćete motivisani da radite na dostizanju svog cilja.

Određivanje pravca delovanja

Fokusiranje znači da imate definisan cilj, a određivanje pravca znači da imate razvijenu strategiju kako da taj cilj i dostignete. Nedostatak pravca delovanja ubija motivaciju jer bez jasno definisanog sledećeg koraka prepuštamo se odugovlačenju. Primer za to bi mogla biti osoba koja želi da ima popularan blog, ali umesto da se posveti pisanju tekstova za svoj blog, ona više vremena provodi čitajući sadržaje o samom blogovanju.

Za pravilno definisanje pravca delovanja potrebno je identifikovati aktivnosti koje vode uspehu jer uvek postoje aktivnosti koje se isplati preduzimati i one koje se ne isplate. Sastavite listu svih svojih aktivnosti i organizujte ih na osnovu rezultata koje daju. Zatim napravite akcioni plan koji se bazira na isplativim aktivnostima. Pravac delovanja za primer pomenutog blogera bi mogao da obuhvata aktivnosti kao što su:

  • pisanje sadržaja,
  • istraživanje odgovarajućih tema,
  • povezivanje sa drugim blogerima,
  • rad na odgovarajućem dizajnu bloga i rasporedu reklama,
  • odgovaranje na komentare i elektronsku poštu,
  • praćenje drugih blogova.

Pridržavajte se vaših najvažnijih zadataka i to će usmeriti vašu energiju ka uspehu. Bez toga postoji šansa da protraćite dane na sporedne aktivnosti kao što su: praćenje aktivnosti na različitim vebsajtovima, bavljenje elektronskom poštom ili nasumičnom pretragom na internetu.

U slučaju da motivacija ipak počne da pada, prvo što treba da uradite je da zadate sebi manji zadatak kojim ste inače planirali da se bavite, a zatim se treba posvetiti dugoročnom cilju. Uspešno obavljanje manjeg zadatka daje pozitivan impuls i pokreće na dalju aktivnost. Povremeno pribegavanje ovoj tehnici može preduprediti potencijalne padove motivacije.

Susretanje sa periodima slabije energije, loše sreće, pa čak i povremenih neuspeha je neizbežno. Ukoliko ne disciplinujete svoj um, ove periodične prepreke mogu prerasti u pravi problem. Izbegnite ono što može uzrokovati pad motivacije i ne skrećite sa staze uspeha.

12/03/2015 10:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments