Kako da pomognete sebi na razgovoru za posao

05/03/2015 13:08

Kako da pomognete sebi na razgovoru za posao

Za početak, informacije koje se nalaze u radnim biografijama odlučuju o tome ko će biti na razgovoru za posao. Ako uspete da dođete do tog razgovora, potrudite se da ostavite što bolji utisak, jer je to samo još jedna stepenica do cilja – posao.

Svi koji su bar jednom doživeli neuspeh na razgovoru za posao, pitali su se šta je to što je bilo presudno za negativan ishod.

Ovo su saveti i primeri koji vam mogu pomoći da ostavite dobar utisak na razgovoru:

Kako se rukovati pri upoznavanju?

Prvi utisak na razgovoru počinje odmah pri upoznavanju. Kada pružite ruku da se rukujete sa potencijalnim budućim poslodavcem, potrudite se da vaš stisak ruke ne bude suviše slab. Slabiji stisak ruke predstavlja introvertnost i nedostatak karaktera, dok je čvrst stisak odraz društvenosti i postojanosti. Zbog toga, trebalo bi da sebe čak i u tom činu predstavite kao nekoga ko je spreman za posao i ko je odlučan da ga i dobije.

Neverbalna komunikacija

Kada nešto želimo da objasnimo, često se koristimo i neverbalnim simbolima. Ovakav način komunikacije može da doprinese boljem i uverljivijem izlaganju, ali ako samo besciljno mlatarate rukama, izgledaće te više nurotično nego energično. Potrudite se da vaša neverbalna komunikacija bude u skladu sa govorom, jer u suprotnom može skretati pažnju sa onog što želite da kažete.

Osmeh – da ili ne?

Osmehom pokazujemo ostvorenost i ljubaznost. Bitno je proceniti trenutak kada je poželjno nasmejati se kako bi to imalo pozitivan efekat, a da pri tom ne odamo utisak neozbiljnosti. Pored toga, ukoliko se previše smejemo, poslodavac to može protumačiti kao “cerekanje” ili pokušaj da nešto prikrijemo. U svakom slučaju, osmeh može biti signal i za nepoverenje. Naravno, to nije razlog da se ne smejemo, samo treba proceniti koliko i kada je potreban smeh, a kada bi trebalo da se obuzdamo ako imamo potrebu za tim.

Nesvesni signali

Svako ima neke navike koje nesvesno radi, kao što je na primer dodirivanje lica ili brade u toku razgovora ili razmišljanja. To bi u intervjuu za posao trebalo izbegavati. Pored toga, od pamtiveka je dodirivanje nosa u toku priče značilo da ta osoba laže. Ovo ne biste smeli dozvoliti tokom razgovora za posao, kako posodavac ne bi pomislio da lažete ili da prikrivate nešto.

Položaj ruku

Govor tela može ostaviti jači utisak od reči. Određeni položaji ruku ili tela govore o tome kako vi sebe postavljate u određenoj situaciji u kojoj ste se našli u tom momentu. Pa su tako prekrštene ruke znak da ste možda zauzeli defanzivni ili možda čak i prepotentan stav. Poslodavac sigurno ne želi u timo nekoga ko je nadmen, ali isto tako nisu ni uplašeni ljudi poželjni u kolektivu. Zato obratite pažnju na to kako sedite, gde su vam ruke i kako delujete tokom razgovora.

Kontakt očima

Čak i u pogledu može se videti kako se vi osećate u toku razgovora. Nije bez razloga rečeno da su oči ogledalo duše. Kada oborite pogled ili se stalno osvrćete, tada sagovorniku pokazujete da nemate dovoljno samopouzdanja ili da ste jednostavno nezaiteresovani, a to sigurno nije ono što želite da vaš budući poslodavac misli o vama. Ako održite kontakt očima i gledate u oči osobu sa kojom razgovarate, odajete utisak aktivnog saradnika i pokazujete interesovanje za to što vam sagovonik govori. Takođe, spuštene obrve sugerišu na neprijateljstvo ili neslaganje u vezi sa onim o čemu vam govori sagovornik.

Za uspeh je, pored znanja koje se stiče školovanjem i individualnim radom na sebi, potrebno i još mnogo veština. Jedna od njih je i samopouzdanje koje se takođe uči. Pored toga, potrebno je znati i kako da prezentujemo sebe i sve svoje veštine i sposobnosti, a ovo su samo neki od saveta koji vam mogu pomoći na putu ka uspehu.

05/03/2015 13:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments