Bez energije nema ni motivacije: Savladajte veštinu samoočuvanja

09/11/2017 12:49

Bez energije nema ni motivacije: Savladajte veštinu samoočuvanja

Motivacija i energija idu jedno uz drugo, a kada nam padne nivo energije, nismo motivisani niti sposobni da obavljamo svakodnevne zadatke. Otkrijte kako ovo da sprečite!

Energija je generisana fokusiranjem na našu snagu, na ono u čemu smo dobri, a snagu koristimo kako bismo bili produktivniji. Energija može da se pojavi i s namerom, kada pred sebe postavite smisleni cilj. Ukoliko vam pak motivacija opada, moguće je da je uzrokovana nižim nivoom energije.

Veštine samoočuvanja i motivacije

1. Izvor energije

Odakle crpite enegriju? Mnogo puta dosad, čitali smo o tome da je za nivo energije ključna zdrava ishrana i vežbanje. Takođe, veoma ve važno i okruženje u kojem živimo i radimo. Saznajte šta vam daje posebnu energiju i stvorite sebi više opcija, bilo da je u pitanju muzika, interakcija sa drugima ili posao koji volite.

2. Izvor crpljenja energije

Uz to što treba da pronađete svoje lične izvore odakle ćete crpeti energiju, morate da uočite i šta utiče na njeno opadanje kao i na loše raspoloženje. Kada otkrijete ove okidače, pronađite način da ih ublažite, da se bolje suočite sa njima i da ih izbegavate. Ukolikoj e pak moguće, stvari koje vam crpe energiju eliminišite u potpunosti iz svoje sredine.

3. Čuvanje energije

Analizirajte svoj način rada i postavite prioritete. Za neke stvari će biti potrebno da uložite više truda. Umanjite nivo stresa na minimum i ukoliko neki posao obavljate veoma dobro i skoro već automatski, u tim situacijama štedite energiju.

4. Mač sa dve oštrice

Budite veoma pažljivi prilikom davanja energije drugima. Dok nekima prija da budu izvor dobrog raspoloženja kod drugih, neki ljudi se zbog toga osećaju izmoreno na kraju dana. Vidite koji princip vam više prija i tako se postavite sa drugima.

5. Ravnoteža

Kako biste održali jednak nivo energije u toku celog dana, potrudite se da balansirate ravnomerno sa prethodnim koracima. Analizirajte sebe, osmislite najprikladniji plan i onda krenite u savladavanje ovih veština motivacije.

09/11/2017 12:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments