Putovanje avionom: šta sme u kabinu?

10/06/2022 17:25

Putovanje avionom: šta sme u kabinu?

Putovanje avionom svakako spada u najkomforniji transport, a u Evropi, na gotovo, svim destinacijama let traje oko dva sata. Često se dešava da postoje direktni letovi, karte se mogu kupiti i po nižim cenama u odnosu na one za drumski prevoz i vrlo često postoje organizovani transferi sa aerodroma do željenog mesta boravka.

Ali, ovaj komfor znači i određena ograničenja, a koja se najviše odnose na uređaje, tečnosti i druge predmete koje planirate poneti sa sobom. Po pravili sve avio kompanije dozvoljavaju ručni prtljag koji može biti ručna torba, ranac za laptop ili manji kofer. Tačnije, torba takvih dimenzija da se može staviti ispod ili u pretinac iznad sedišta. Pojedine kompanije jako vode računa o svakom milimetru, te je neophodno da proverite koje su dozvoljene dimenzije pre leta.

Prtljag koji je planiran za putničku kabinu ne sme prelaziti težinu od 8 do 12 kg i mora biti dimenzija do 55 x 40 x 23 cm. Što se tečnosti tiče, tu isto nema jedinstvenog pravila, ali je sigurno da sa sobom ne možete poneti više od ukupno jedan litar. Ovo ne znači da možete spakovati litar šampona za kosu. To znači da smete imati 10 bočica po 100 ml raznih tečnih potrebština. S druge strane, postoje i oni koji su zabranili da se u avion unese više od 5 bočica po 50 ml.  Najsigurnije je da, ukoliko imate i “donji” prtljag, u njega spakujete preparate za ličnu higijenu.

Nepoželjno i zabranjeno

U SAD važi zabrana unošenja većih elektronskih uređaja u avione i to na letovima iz osam bliskoistočnih zemalja i država severne Afrike. U kabinu se ne sme uneti laptop, tablet, DVD plejer i video-igre, a dozvoljeni su isključivo mobilni i pametni telefon. Ovo pravilo važi na letovima iz Egipta, Jordana, Kuvajta, Maroka, Katara, Saudijske Arabije, Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Slična zabrana je i u Velikoj Britaniji, te se elektronski uređaji ne mogu uneti na letove za sve letove koji dolaze iz Turske, Libana, Jordana, Egipta, Tunisa i Saudijske Arabije.

A, Evropska agencija za bezbednost u avio-saobraćaju (EASA) izdala je još 2016. godine upozorenje svim avio-prevoznicima u kojem upozoravaju da je iz bezbednosnih razloga u avionima zabranjena upotreba pametnog telefona “Galaxy note 7”. Kako je još tada navedeno, a ta zabrana i danas važi, bilo je slučajeva da su se ti uređaji zapalili zbog kvara izazvanog litijumskim baterijama.

Od pre dve godine u Kini je zabranjeno unošenje jednokratnih upaljača i šibica u avion. Ovo pravilo ne važi u ostatku sveta. U SAD u dozvoljavaju nošenje Zippovih upaljača i jednokratnih upaljača. Ali, ukoliko putnik tokom leta izvadi iz ručnog prtljaga upaljač taj se potez može protumačiti kao preteći čin. Upaljači možda nisu svuda zabranjeni, ali pušenje jeste. Te u skladu sa tom zabranom, putniku nije dozvoljena ni upotreba uređaja kao što su elektronske cigarete.

Najstrožije zabranjeno u ručnom prtljagu

Oštri predmeti i baterije:

 • makaze sa sečivom dužim od 6 cm, mereno od kraja ušica; noževi i sečiva duža od 6 cm; brijači; rezači za ambalažu; sekire, sekirice, satare; sekire i dleta
 • zabranjeni predmeti u avionu su takođe i oprema za borilačke veštine sa oštrim vrhom: mačevi i sablje
 • poluge; bušilice uključujući i prenosive bežične bušilice; burgije; testere, uključujući i prenosive bežične testere; lemilice; pištolji za zakucavanje i za heftanje
 • palice za bejzbol i softbol; palice obložene kožom; oprema za borilačke veštine; štapovi i palice kao npr. pendreci
 • Baterije čija sadržina može da iscuri i uređaji koji se napajaju ovakvim baterijama mogu biti oduzeti prilikom prolaska kroz skener i ulaska u avion.

Eksploziv i zapaljive supstance

Zakoni svih zemalja zabranjuju prevoz eksplozivnih naprava, eksploziva i zapaljivih supstanci, oružje:

 • vatreno oružje svih vrsta,
 • vazdušno i CO2 oružje,
 • municija,
 • eksplozivne kapisle,
 • detonatore i osigurače,
 • mine, granate i druga eksplozivna vojna sredstva,
 • vatromete i druga pirotehnička sredstva,
 • dimne kutije i patrone,
 • dinamit, barut i plastični eksploziv.

Elektronika

Elektronski uređaji kao što su laptop, mobitel, MP3 player, fotoaparat i kamera bi mogli biti oštećeni, ukoliko se ne unesu u kabinu, ali pre leta treba proveriti koji modeli mogu (gore smo pisali). Takođe, vrlo je važno da vam uređaji budu napunjeni, kako iste ne biste u avionu priključivali na napajanje, jer postoji velika šansa da vam to neće biti dozvoljeno. Od ostalih uređaja, u avion, pojedine kompanije, dozvoljavaju da se unese fen i pegla za kosu, aparat za brijanje i putnu peglu za odeću.

Hrana i piće

Na gotovo svim aerodromima postoji duty free radnje čiji se proizvodi mogu uneti u avion, bez obzira na mililitražu. Hranu i piće mnogi dozvoljavaju da se unese. Hranu kao što su sendvič, grickalice, slatkiši i semenke je dozvoljeno uneti u avion, ali nije džem, med, kečap, majoneza, voćni jogurt, mleko i sok.

 

10/06/2022 17:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments