Preko Atlantika u istoriju: Englez planira da prepliva okean

15/11/2016 10:49

Preko Atlantika u istoriju: Englez planira da prepliva okean

Nakon tri godine priprema, bivši britanski policajac Ben Huper planira da prepliva Atlantik i na taj način uđe u istoriju.

Izazov koji je pred sebe postavio iznosi 1.635 nautičkih milja, odnosno nešto više od 3.000 kilometara – kolika je dužina Atlantskog okeana od Afrike do Južne Amerike, tačnije od enegala do Brazila.

“Ovo je posvećeno mojoj ćerci. Dugo sam se spremao”, rekao je Huper, koji je flašu za vodu napunio peskom koji želi da sačuva za svoju osmogodišnjakinju.

Dok ovaj 38-ogodišnjak bude pokušavao da prepliva željenu razdaljinu imaće pratnju od dva čamca sa posadom od oko 10 ljudi.

Ukoliko sve bude išlo po planu koji je Ben Huper napravio, on bi trebalo da bude prva osoba u istoriji koja će preplivati okean između dva kontinenta, a ovo bi trebalo da uspe u martu sledeće godine, kada bi njegov put koji je započeo trebao da se završi.

Iako će na kopnu sledeći put biti u martu 2017. godine, Ben neće samo plivati; plan je da svakod dana provede oko osam sati plivajući dok će ostatak vremena provesti na glavnom čamcu, gde će jesti i spavati.

Niko nikada nije preplivao ceo okean. Više ljudi je hodalo mesecom nego što je pokušalo ovo, tako da je mislim da je ovo sada moj poziv. Ako mogu da inspirišem sebe i druge ljude i sakupim novac za dobrotvorne svrhe – zašto da ne?”, rekao je Huper.

Iako plivanje okeanom može biti veoma opasno, Ben je rekao da neće stati čak ni zbog opasnosti od ajkula ili drugih opasnosti koje vrebaju iz vode, a kako bi sve bilo u redu sa njegovim zdravljem – na čamcu će biti i medicinsko osoblje.

Tokom plivanja će slušati muziku pomoću specijalnih slušalica, a na spisku izvođača će biti razne “Euro trash” pesme, Eminem i drugi. On će imati i posebnu opremu koja će mu pomoći da se kamufilira od ajkula, a imaće i opremu za praćenje da bi navijači na internetu mogli da prate njegovo skoro petomesečno putovanje.

“Vidimo se u Brazilu”, bilo je poslednje što je Huper rekao pre nego što otplivao u sumrak.

15/11/2016 10:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments