Kako da učinite omiljeni parfem dugotrajnijim?

20/01/2022 14:21

Kako da učinite omiljeni parfem dugotrajnijim?

Šta kažu oni s dugim stažom u parfimerijskoj industriji? Najčešća zamerka koju kupci imaju u vezi sa svojim omiljenim mirisima je sledeća: „Obožavam ga, ali na meni ne traje dugo.“

Ovaj komentar ćete čudi od velikog broja različitih ljudi, a čini se da se sve robne marke jednako kotiraju po tom pitanju.

Prva stvar koja nas interesuje je da li je to sve zaista tako kako potrošači kažu?

Bez sumnje, od svih čula, miris je onaj koji se najbrže adaptira u odnosu na okruženje. To je s jedne strane blagoslov, posebno kada vas okružuje neki miris koji ne možete da podnesete. S druge strane je „prokletstvo“ kada želite što duže i intenzivnije da uživate u vašem omiljenom parfemu. Nije problem u tome što on navodno više nije tu, što je izvetrio, već ga vaše čulo mirisa jednostavno više ne detektuje. Ovo se dešava iz istih razloga kao što ne možemo da osetimo miris naše kože, bez obzira što on ima svoj prirodan miris.

Iz tog razloga, veoma je moguće da je potraga za mirisom koji će večno da traje uzaludna, jer ako ga kojim slučajem i pronađete, nećete biti u mogućnosti da ga konstantno detektujete. Najbolji način da uvidite da li se vaš miris i dalje oseti je da zamolite nekog drugog da vam to kaže. Nakon čitavog radnog vremena provedenog zajedno s vama, vaše kolege su naviknute na vaš parfem, tako da nema smisla upitati njih. Međutim, ukoliko se kojim slučajem nalazite s prijateljima na večeri, oni će moći da vam pomognu.

Naravno, pitanje stoji da li je tačno da ne traju svi parfemi dugo?

Ipak, postoji nekoliko načina da se promeni njihova formula i da se utiče na njihovu dugotrajnost.

Suprotno popularnom verovanju, povećavanje koncentracije parfema i prelazak s eau de toilette na extrait de parfum nije najbolja solucija. Kada ovo radite, povećavate količinu sirovine u alkoholnoj bazi. Rezultat se ogleda u tome što će vaš parfem biti mnogo intenzivniji (što zna loše da deluje na okolinu) ali ne i dugotrajniji.

U parfimerijskom smislu, postoje dva načina da vaše mirise učinite dugotrajnijim.

Trikovi za produžavanje dejstva

Prvi je da imate više baznih nota u vašem parfemu. Kao podsetnik, olfaktivne note se najčešće klasifikuju kao „gornje“ (to je ono što osetite neposredno nakon nanošenja) koje traju do dva sata na koži, zatim srednje (koje čine karakter i „dušu“ mirisa) i traju do šest časova, a zatim idu bazne note, a to su one koje ostavljaju trag (sillage) i traju do 12 časova. Ovo se dešava jer bazne note imaju tendenciju da sadrže molekule veće mase, što ih čini manje isparljivim. Obično, povećavanje osnovih nota u mirisu ih čini „drvenastijim“ i „orijentalnijim“.

Još jedan trik zgodan da se parfemi učine dugotrajnijim je korišćenje fiksatora. Najčešći primer je mošus. U jednom mirisu, mošus uće uvek pružati izraženiji osećaj zaokruženosti, kao da je aroma zatovrema u mekoj, somotskoj lopti. Originalni miris može da se učini blažim, ali će trajati duže.

Hidriranje kože može biti od pomoći

Dakle, dosadašnji metodi su se ticali promena u samom parfemu. Drugi način da se parfem učini dugotrajnijim nema veze direktno s njim, već s vašom kožom.

Koža, kao naš najveći organ, poseduje fizičke karakteristike koje su specifične za svaku osobu ponaosob. Iz ovog razloga, treba da probate različite parfeme na vašoj koži, da biste uvideli koje note se najbolje „lepe“. Primera radi, mada su citrusne mahom one koje osetimo u otvaranju, i koje su lako isparljive, na koži nekih ljudi traju pristojno dugo, pa čak i čitav dan.

Nije svačija koža ista, tako da pokušajte da pronađete sastojke koji najbolje „rade“ na vama.

Pored metoda koje smo ovde opisali, postoji još jedan aspekt koji treba uzeti u obzir u nastojanju da poboljšamo trajnost parfema: masnoća naspram suvoće vaše kože. Mirisi će biti robusniji na masnijoj podlozi, tako da je korisno da kožu održavate hidriranom i negovanom. Pre stavljanja parfema, nanesite na kožu neku hidratantnu kremu.

Postoje i drugi trikovi, poput korišćenja pomandera, odnosno namirisane ogrlice, što je bilo popularno u Srednjem veku. Kada su napravljene od odgovarajućih (poroznih) materijala, ove ogrlice mogu pomoći kvalitetnijem i dugotrajnijem širenju mirisa.

20/01/2022 14:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments