Hodanje ne treba zanemarivati

30/06/2021 21:44

Hodanje ne treba zanemarivati

Jedna od aktivnosti koja se smatra niskog intenziteta je hodanje, ali je izuzetno važna telesna vežba za kompletan organizam. I upravo je jedna od najvećih zabluda da hodanje nije efikasno, posebno kada se radi o gubljenju kilograma i da zahteva dosta vremena, a rezultati su minimalni, piše Women’s Health.

Hodanje pomaže u regulisanju telesne težine, smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska, holesterola, dijabetesa i srčanih bolesti. I sve prednosti su potvrdili i lekari i nauka.

Popravlja raspoloženje – u šetnju treba otići kada smo bezvoljni ili tužni. Itraživanje objavljeno 2019. u časopisu “JAMA Psychiatry” navodi da sat vremena hodanja u toku danu smanjuje rizik od depresije.

Podstiče kreativnost – istraživanje iz 2014. objavljeno u časopisu “Experimental Psychology, Learning, Memory and Cognition” pokazalo je da je 176 studenata bilo kreativnije nakon hodanja.

Sagoreva kalorije – užurbani hod koji uključuje i pojačanu aktivnost ruku podstiče mišiće u gornjem i donjem delu tela da sagori kalorije. Ukoliko želite da skinete višak kilograma u toku sedam dana treba napraviti 15.000 koraka.

možda vas zanima i: Koliko je efikasno hodanje u mestu?

Pozitivan efekat na srca – studija objavljena u časopisu “Journal of the American College of Cardiology” tvrdi da šetnje u trajanju od 40 minuta dva do tri puta nedeljno značajno smanjuju rizik od zastoja srca kod žena u postmenopauzi.

Jača mišiće – mišići ne moraju samo tegovima da se fokusiraju kako bi se izgradili. Isto kao i trčanje, hodanje pomaže jačanju mišića, a koliko će ih ojačati zavisi od brzine, nagiba i otpora, odnosno intenziteta.

Smanjuje rizik od dijabetesa – ukoliko je osobi dijagnostikovana rana faza dijabetesa ili ima sklonosti ka istom, jer je u porodici to jedna od prisutnih bolesti, hodanje može da pomogne da se umanji razvoj dijabetesa.

Pomaže snu – hodanje pomaže da se bolje spava.

Jača imunitet – istraživanje iz 2011. pokazalo je da su ljudi koji su hodali minimum 20 minuta tokom dan pet dana, imali su 43 odsto manje bolesnih dana u odnosu na one koji su vežbali jednom nedeljno ili manje. Oni koji su se razboleli imali su blaže simptome ili su brže ozdravili.

Produžava život – ova aktivnost doprinosi dugovečnosti, ali važno je kojom se brzinom osoba kreće. Klinika Mejo objavila je 2019. rezultate istraživanja koje je sedam godina sprovodila nad 400.000 učenika. Na osnovu ukupnog broja umrlih, a uz podatak ko je hodanje preferirao, došli su do zaključka da su oni koji su brže hodali produžili svoj život u odnosu na one koji su se kretali sporije.

Smanjuje želju za hranom – umesto kasnih obroka, trebalo bi šetati. Naime, 15 minutna šetnje smanjiće želju za slatkom hranom, potvrdilo je istraživanje koje je publikovano u “PLOS One”.

30/06/2021 21:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments