Ermitaž proslavlja 250. rođendan

08/12/2014 11:23

Ermitaž proslavlja 250. rođendan

Nakon dva i po veka, Ermitaž je jedan od najbogatijih muzeja na svetu i po mišljenju mnogih najznačajnija znamenitost Sankt Petersburga. Takođe, sa 250. godina dugom tradicijom postojanja, Ermitaž je jedan od najstarijih muzeja koji danas postoje.

Carica Katarina Velika je 1764. godine skupila, kako se procenjuje, između 200 i 300 slika većim delom flamanskih slikara, koje je otkupila od jednog nemačkog trgovca. I od tada pa sve do danas, već 250 godina, Ermitaž održava svoj ugled i status jednog od najposećenijih muzeja na svetu.

Ermitaž se sastoji od šest delova, s tim da je pet uvek dostupno turistima, dok je najstariji deo Ermitaža Zimska palata.

Proslavi 250. rodjendana Ermitaža prisustvovalo je mnogo stranih gostiju i zvanica iz drugih svetskih muzeja. Britnski društveni muzej je slavljeniku doneo i poklon, vrlo specifičan i gotovo neprocenljiv – skulpturu ljudskog tela iz vremena antičke Grčke.

Na centralnom trgu Sankt Petersburga svi okupljeni su imali priliku da vide priču ove značajne institucije koja je prikazana kroz lajt šou i 3D slike. Autori ovog spektakla su želeli da prikažu povezanost muzeja i ruske tradicije.

Rođendansko slavlje Ermitaža trajaće nekoliko dana, nakon čega će svi posetioci moći da se vrate divljenju umetničkim delima koja su izložena u ovom muzeju.

08/12/2014 11:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments