Izložba o Velikom ratu u Novom Sadu

18/12/2014 15:55

Izložba o Velikom ratu u Novom Sadu

Izložba “Veliki rat u ogledalu štampe novosadske i sećanjima potomaka, 1914. godina” biće izložena od 19. decembra do 18. februara u Domu vojske u Novom Sadu.

Ova izložba sastoji se iz više celina:

Građa na plakatima:

Novinski i članci iz časopisa koji su izlazili u Novom Sadu i Budimpešti početkom Velikog rata, 1914. godine biće izloženi na plakatima. Takođe, na plakatima će se naći i geografske karte, priče potomaka onih koji su učestvovali u Velikom ratu kao i slike učesnika sa ratišta. Na izložbi biće prikazani i radovi sa radionica – ideje za kalendar sa temom “Veliki rat” učenika Srednje škole za dizajn “Bogdan Šuput”.

Građa u vitrinama:

Sadržaj koji će se naći u vitrinama obezbedio je Arhiv Grada Novog Sada a sastoji se iz arhivske građe iz Magistrata (Gradske kuće), kopije rukopisa i dnevnika iz 1914. godine.

Građa u elektronskoj formi:

U okviru izložbe “Veliki rat u ogledalu štampe novosadske i sećanjima potomaka, 1914. godina” biće prikazan i kratak film o Velikom ratu, a pomoću projektora biće prikazani članci koji koji su odabrani a ne nalaze se na plakatima i ratni albumi.

Programu izložbe prisustvovaće i učestvovati brigadni general Stojan Batinić, istoričar Đorđe Srbulović, rukovodilac Zavičajne zbirke bibliotekar Blaženka Marković i direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu Dragan Kojić.

U okviru izložbe biće i muzička tačka gde će studentkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu Jelena Lazić izvoditi dela Marka Tajčevića – “Izbor iz sedam balkanskih igara“.

Projekat koji se sastoji od ove izložbe, radionica Srednje škole za dizajn “Bogdan Šuput” i štampanja publikacije “Veliki rat u ogledalu novosadske štampe: selektivna anotirana bibliografija”, tom I, 1914. godina podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

18/12/2014 15:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments