Mart – mesec Frankofonije u Srbiji

27/02/2015 12:36

Mart – mesec Frankofonije u Srbiji

U Srbiji će se ove godine mesec Frankofonije obeležiti filmovima, izložbama, debatama, ali i gastronomijom, dok će otvaranje i zatvaranje meseca Frankofonije biti tradicionalno obeleženo – takmičenjem za frankofonu pesmu.

U toku marta meseca biće održano oko 100 različitih programa sa ciljem da se proslavi francuski jezik, njegova lepota, bogatstvo i raznovrsnost. Poseban deo programa ovogodišnjeg meseca Frankofonije biće gastronomski program “Ukus Francuske”.

“Ukus Francuske” biće održan u pet restorana u Srbiji koji će 19. marta gostima ponuditi francuske specijalitete, a ovaj program, prema rečima atešea za kulturu Filipa Le Moana, obuhvata veliki broj zemalja.

Na ovogodišnjem Festu biće prikazano 20 filmova iz frankofonih zemalja, a u Domu omladine će u martu mesecu biti održan i Festival frankofonog filma. Pored toga, publiku očekuje i izložba posvećena francusko – belgijskom stripu u Narodnoj bibioteci Srbije, dok će u Narodnoj banci Srbije biti izložena dela likovnih umetnika iz Srbije i bivše Jugoslavije koji su svoj život i rad vezali za Francusku.

Mesec Frankofonije otvoriće takmičenje za frankofonu pesmu, 12. put po redu, pod pokroviteljstvom Sosijete ženeral banke. Takmičenje za frankofonu pesmu odvijaće se u četiri grada – u Beogradu, u Nišu, u Kladovu i Novom Sadu, a namenjeno mladima od 13 do 28. godina.

Pobednik takmičenja će biti proglašen na zatvranju meseca Frankofonije.

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji francuski uči 130.000 učenika, a 650 profesora ga predaje, a u osam škola postoji dvojezični program koji podrazumeva da se deo nastave odvija na francuskom jeziku.

U državama Evropske unije, 20 odsto stanovnika govori francuski jezik, a on je i službeni jezik administracije Evropske unije i međunarodnih organizacija.

Mesec frankofonije se obeležava u martu širom sveta, a program u Srbiji podržale su institucije kulture, frankofone ambasade, kao i Ministarstvo kulture Republike Srbije i TV5Monde.

Izvor: Tanjug

27/02/2015 12:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments