U borbi protiv vršnjačkog nasilja sedam ministarstava

27/11/2017 09:12

U borbi protiv vršnjačkog nasilja sedam ministarstava

Na predlog Ministartsva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, oformljeni Ministarski tim za prevenciju vršnjačkog nasilja, započeo je borbu protiv vršnjačkog nasilja.

Osnovni zadatak Ministarskog tima je da izvrši analizu postojećih zakonskih rešenja koje se tiču prevencije i intervencije u slučajevima nasilja u školama i uspostavi neophodnu koordinaciju i razmenu informacija između škola, policije, pravosuđa i centara za socijalni rad.

Premijerka Ana Brnabić navela je da je sledeći korak formiranje međuministarskog radnog tela koje će se baviti analizom zakonskih rešenja i regulisanjem procedura. Ona je istakla da će poseban akcenat biti na prevenciji digitalnog nasilja, koje je prepoznato kao jedan od vidova vršnjačkog nasilja.

Ministar Šarčević ukazao je na potrebu da se vršnjačkom nasilju pristupi sistemski i da se uspostave jasne procedure saradnje između ustanova i institucija koje mogu doprineti efikasnijem reagovanju i prevenciji nasilja.

Ministar Šarčević: “Škole ne mogu same da se bore sa vršnjačkim nasiljem”

On je naveo da su Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđene oštrije kazne za roditelje, nastavnike i učenike, kao i da same škole imaju jasnije procedure reagovanja na nasilje. Šarčević je istakao da postoje problemi koje škole ne mogu same da rešavaju i da je neophodno uključiti druge institucije koje bi delovale u koordinaciji sa školama.

Na sastanku je istaknuto da je cilj da se svi poznati zakonski propisi ujednače, kao i procedure koje povezuju centre za socijalni rad i druge ustanove kako bi se postavile jasnije granice nadležnosti.

Takođe, na sastanku su dogovoreni dalji koraci delovanja Ministarskog tima. U radu Ministarskog tima učestvuju: ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministarka pravde Nela Kuburović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

 

Izvor: mnp.gov.rs

27/11/2017 09:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments