U toku je Festival fotografije “Vizualizator”

19/12/2014 10:46

U toku je Festival fotografije “Vizualizator”

Na više lokacija u Beogradu u toku je festival fotografije “Vizualizator” i trajaće do 23. decembra.

“Vizualizator”, festival u organizaciji Centra za razvoj fotografije, ima za cilja da promofiše fotografiju kako u medijima, tako i u umetnosti i obrazovanju. Na ovogodišnjem festivalu svoju izložbu pod nazivom “Građani Njujorka” predstavio je dobitnik Pulicerove nagrade, Edvard Kiting.

Izložbe u okviru festivala biće postavljene u više muzeja i galerija u Beogradu, a svoje radove izložiće fotografi iz zemlje i inostranstva.

U programu festivala “Vizualizator” biće različitih tribina, radionica i predavanja stručnjaka, gde će se fotografija analizirati kao vizuelna umetnost, socijalni fenomen, deo medijske sfere i obrazovanja.

Do sada održalo se nekoliko izložbi i radionica, među kojima je – izložba “Bruno Schulz” u Narodnoj biblioteci Srbije poljskog autora Mariusa Kubielesa; radionica “Savremene tendencije u kustoskim praksama” koja se održala 14. decembra u Domu omladine; tribina Fotografske organizacije Srbije organizovana je u Tržnom centru Zira, gde se, između ostalog, razgovaralo o poštovanju etičkih standarda i autorskim pravima, a u TC Zira održala se i izložba “Građani Njujorka” dobitnika Pulicerove nagrade, Edvarda Kitinga;

19. decembra od 15 časova kod Palate Albanija, na Zelenom vencu u podzemnom prolazu na Terazijama biće održana “Ulična izložba plakata“.

Narednog dana, 20. decembra od 17.30 časova u UK Parobrod, očekuje se tribina “Zumiranje stvarnosti” o medijima i fotografiji – kako se fotografi ophode prema fotografijama u ovom vremenu opšte tabloidizacija.

Nakon tribine u UK Parobrod, od 19 časova svi zaiteresovani imaće priliku da pogledaju izložbu “Elema Monohromatik” makedonskih autora.

21. decembra posetioce festivala “Vizualizator” od 14.30 časova u UK Vuk Karadžić očekuje prezentacija knjige Kameradisi “Dirty Season”, nakon čega sledi izložba “Prvi svetski rat”.

Predposlednjeg dana festivala, 22. decembra u 15 časova, u zgradi opštine Vračar idržaće se tribina sa temom – profesija profesora fotografije, pod nazivom “Katedra u kadru” gde će se razgovarati o poziciji profestora fotografije danas, o izučavanju savremene fotografije i njenom razvoju.

Istog dana svoju izložbu imaće Foto savez Srbije u UK Palilula od 19 časova, a održaće se i radionica “Hidro energetske fotografije” na ETF-u.

Poslednji dan festivala je 23. decembra kada će se od 17 časova na tribini “Otvoreno o fotografiji” u Domu omladine razgovarati o fenomenu fotografije, o njenoj univerzalnosti i o tome koliko se o fotografiji razgovara u javnosti.

U Domu omladine od 19 časova najbolje medijske fotografije izložiće Press Photo Srbija.

19/12/2014 10:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments