Spoj umetnosti i IT-ja na „Danima lepih umetnosti i multimedija” u Barutani

05/07/2016 12:55

Spoj umetnosti i IT-ja na „Danima lepih umetnosti i multimedija” u Barutani

„Dani lepih umetnosti i multimedija”, koje organizuje Akademija lepih umetnosti i multimedija, ove godine se održavaju u Barutani od 25.06. do 08.07, a u okviru njih je 30.06. održan jedinstveni umetnički događaj, koji je okupio profesore, studente i istaknute profesionalce u oblasti kulture i umetnosti, kao i najširu publiku koja je uživala u bogatom programu.

Multimedijalni program kao najava novog koncepta ALUM-a

alum 2

Na samom početku programa, diplomirani studenti odseka za muzičke umetnosti ALUM-a izveli su magične kompozicije pred mnogobrojnom publikom, a zatim je predstavljen novi obrazovni koncept Akademije lepih umetnosti i multimedija, koji su izložili studenti druge godine glume u klasi profesorke Vide Ognjenović i asistenta Ivana Bosiljčića.

Nakon toga, publika je imala priliku da pogleda diplomsku predstavu „Biti il’ ne biti”, studenata glume u klasi profesora Božidara Đurovića i asistenta Hadži Nenada Maričića.

Kada se završio dug aplauz za mlade glumce, počela je žurka na kojoj su se umetnici, profesori i studenti zabavili i razmenili svoje utiske o zanimljivom programu, kao i ideje za buduće projekte.

Tokom čitave večeri bila je otvorena i izložba radova studenata osnovnih, master i doktorskih studija slikarstva i dizajna, gde su bili predstavljeni reprezentativni radovi koji su pokazali njihove kvalitete i potencijale. Ovu izložbu možete videti do 8. jula na istom mestu.

„Veoma je razigrana postavka. Sa jedne strane imamo različite periode u studiranju, a sa druge imamo odsek slikarstva i odseke grafičkog dizajna i dizajna enterijera. Svi su zastupljeni vrlo intenzivno i bogato”, izjavila je Jelena Blečić, profesorka ALUM-a.

Profesori pružili punu podršku svojim studentima

alum 3

„Dani lepih umetnosti i multimedija” svoj uspeh duguju bliskoj saradnji profesora i studenata koji su zajedničkim snagama uspeli da realizuju ovako zahtevan projekat.

Prema rečima studentkinje slikarstva, Marije Luković, profesori se trude da na sve moguće načine izađu u susret studentima. Ona je dodala: „Bila sam zaspali umetnik, a oni su uspeli da probude u meni nešto što čak nisam bila ni svesna da imam.”

Profesor i šef klase Branislav Lečić se obratio publici putem video-snimka, čime je ohrabrio svoje studente, a istovremeno demonstrirao moć savremene tehnologije i njene primene u obrazovanju kao i u javnim nastupima.

„Odličan profesorski kadar. Usudiću se da kažem: najbolji u zemlji. To je nešto što je najvažnije”, izjavio je diplomac ALUM-a, Nikola Ugrinović i istakao da od sveg srca preporučuje Akademiju lepih umetnosti i multimedija budućim studentima glume.

Nov koncept ALUM-a koji spaja IT i umetnost, staro i novo, uzvišeno i zabavno

Na „Danima lepih umetnosti i multimedija” predstavljen je novi koncept ALUM-a i suština inovacije koja će ove godine upotpuniti plan i program školovanja umetnika.

„Dani lepih umetnosti i multimedija su spoj savremenog i tradicionalnog na jednom mestu, u smislu prostora, a i u smislu ideje novog koncepta Akademije lepih umetnosti i multimedije da spoji umetnost i tehnologiju. To je budućnost. Nešto što je toliko ispred nas, a ipak je već i naša sadašnjost”, rekao je Petar Stanojlović, profesor ALUM-a.

U Velikom barutnom magacinu, koji čini važno istorijsko nasleđe, sijali su LED ekrani, a program je bio podržan novom tehnologijom. Likovni radovi savremenih mladih umetnika izloženi su zajedno sa antičkim sarkofazima i stelama. Nakon koncerta klasične muzike usledila je velika žurka uz DJ-a.

Spoj tradicije i inovacije ogledao se u svim oblicima i podsetio nas šta je to što čini sadašnji trenutak neprocenjivim.

Ovo je događaj iz kog su se rodile mnoge originalne ideje koje je sada moguće realizovati.
Budućnost umetnosti je počela!

05/07/2016 12:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments