Manje poznate činjenice o braći Grim

04/01/2018 10:53

Manje poznate činjenice o braći Grim

Bez njih danas, ne bismo uživali u brojnim čuvenim bajkama, a u nastavku otkrijte sve što niste znali o čuvenoj braći.

Na današnji dan, rođen je Jakob Grim, osnivač savremene germanistike. S bratom Vilhelmom sakupio je i objavio čuvene priče i bajke za decu kao što su Pepljuga, Crvenkapa, Uspavana lepotica, Snežana i sedam patuljaka, Ramplstinskin, Hrabri krojač, Toma Palčić, Zlatokosa i Ivica i Marica.

Iako su poznati po tome što su prikupili i ovekovečili brojne priče, braća Grim nisu bili samo puki “sakupljači bajki”. Od toga da su napisali rečnik, preko toga da su dobili otkaz na poslu na fakultetu, u nastavku predstavljamo najfascinantnije činjenice o čuvenoj braći Grim.

Velika porodica

Na žalost, istorija pamti samo dva brata Grim, a prava istina je da ih je bilo mnogo više. Grim porodica imala je devetoro dece, a njih šestoro su preživeli. Uz još šestoro braća, Jakob i Vilhem imali su i jednu sestru.

Očevi u bajkama

Ova velika porodica rano je ostala bez muških članova, pa su tako otac i deda Grim preminuli dok su deca bila još vrlo mala. Ovo, prema nekima, objašnjava i činjenicu zašto u bajkama vrlo retko kada se spominju očevi glavnih junaka, dok su ženski likovi uglavnom u fokusu.

Lingvistika

Glavni zadatak braće Grim nije bilo čuvanje bajki od zaborava, nego lingvistika. Bajke su samo bile proizvod jezičkog istraživanja.

Drugi svetski rat

Braća Grim rođeni su u Hanau, u nemačkoj saveznoj državi Hesen. Danas, u ovaj grad odlaze ljudi kako bi videli mesto rođenja slavne braće. Spomenik braći podignut je preko puta njihove rodne kuće, koja je uništena tokom Drugog svetskog rata.

Pročitajte i… Konačno: Bajke braće Grim bez cenzure!

Grimov zakon

Kao deo lingivstičkog istraživanja, Jakob je istraživao istoriju i strukturu nemačkog jezika, pa je tako osmislio i kasnije nazvan Grimov zakon– prvo otkriće glasovne promene u nemačkom jeziku.

Večiti neženja

Dok je radio na istraživanju, Vilhem se oženio i imao je četvoro dece. Jakob je, pak, ostao neženja do kraja života.

Nemački rečnik

Prvo su postavili temelje, a kasnije su i razradili veliki nemački rečnik- Deutsches Wörterbuch. U pitanju je bio prvi veliki korak u stvaranju standardnog “modernog” nemačkog jezika još od Luterovog prevoda Biblije s latinskog na nemački. Ovaj rečnik imao je 33 sveske i bio je težak 84 kilograma, a postao je alfa i omega nemačke etimologije.

Siromaštvo

Dok su im otac i deda bili živi, cela porodica Grim živela je u izobilju. Međutim, kasnije to se promenilo, a godinu dana pošto su bajke objavljene, braća Grim jeli su jedan obrok dnevno, jer nisu imali novca da priušte više.

Otkaz

Dok je Vilhem bio poznat kao kreativni brat, Jakob je bio knjiški moljac. Ipak, zajedno su bili savršen tandem. Pored toga, imali su zajednička shvatanja politike, pa su tako braća Grim ušla su u istoriju kao deo Getingenske sedmorice– sedmorice profesora sa Univerzirteta Getingen, koji su se pobunili protiv apsolutizma kraljeva Hanovera, zbog čega su dobili i otkaz.

Veza sa Srbijom

Braća Grim su znali i srpski jezik, a deo bajki, preuzeli su upravo iz srpskog jezika, zahvaljujući Vuku Stefanoviću Karadžiću, sa kojim su bili u kontaktu.

04/01/2018 10:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments