Teslin rođendan praznik u Ontariju

15/06/2022 12:44

Teslin rođendan praznik u Ontariju

Od ove godine rođendan Nikole Tesle biće i zvanično praznik u Kanadi. Tamošnje vlasti donele su  Zakon o proglašenju 10. jula za Dan Nikole Tesle, a koji je odmah i postao punosnažan. Zakon je izglasan na inicijativu Tom Rakočević, člana provincijskog Parlamenta Ontarija iz Nove demokratske partije.

U saopštenju se navodi da se u zakonu, kojim je Teslin rođendan postao praznik u Ontariju, eksplicitno se navodi da je Tesla “srpsko-američki pronalazač i inženjer”. A sam zakon podseća i da su Teslini patenti bili osnov za gradnju prve svetske hidroelektrane na reci Nijagari, kao i da su nakon svega 25 godina sva naseljena mesta u Južnom Ontariju imala električnu energiju.

– Proglašenje Dana Nikole Tesle u Ontariju je veliki uspeh za srpsku dijasporu u Kanadi, koja je najbrojnija upravo u toj provinciji, jer se na ovaj način podiže ugled srpske zajednice na tom prostoru – stoji u saopštenju.

A, generalni konzul Republike Srbije u Torontu Vasilije Petković zahvalio se poslaniku Tomu Rakočeviću na inicijativi i provincijskom Parlamentu Ontarija na brzo sprovednom postupku usvajanja predloga ovog zakona.

U nastavku pogledajte dokumentarni film koji je emitovan na History kanalu o jednom od najbrilijantnijih umova čovečanstva.

15/06/2022 12:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments