Srpska naučnica dobila 1,4 miliona evra za istraživanje

05/12/2016 15:52

Srpska naučnica dobila 1,4 miliona evra za istraživanje

Kako bi sprovela svoje istraživanje fundamentalnih osobina materije, dr Magdalena Đorđević, srpska naučnica, dobila je prestižni evropski grant u vrednosti od 1,4 miliona evra.

Naučnica dr Magdalena Đorđević radi na Institutu za fiziku u Beogradu, a grant je dobila za istraživanja kvark-gluonske plazme.

ERC grantovi su dostupni srpskim istraživačima jer je Srbija članica evropskog okvirnog programa za finansiranje nauke – Horizont 2020, ali nagrađuju isključivo izvrsnost – pre svega one ideje koje potencijalno mogu da promene tok svetske nauke.

Iz Centra za promociju nauke ukazuju da se države u nauci mere i po tome koliko su ERC grantova dobile, a retki dobitnici iz malih država kao što je Srbija (za čije naučnike je ovo drugi grant) predstavljaju prave “heroje modernih istraživača”.

Nakon što je arheološkinja Sofija Stefanović pre dve godine osvojila ERC starter grant, ovo je prvi ERC u kategoriji “consodilator”, za istraživače srednjih godina.

Magdalena Đorđević je diplomirala na Fizičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, nakon toga je otišla u Ameriku gde je doktorirala na Kolumbija Univerzitetu u Njujorku, a svoja istraživanja u oblasti nuklearne fizike nastavila u Ohaju, a poslednjih šest godina radi na Institutu za fiziku u Beogradu.

Sa svojim timom, dr Đorđević proučava novo stanje materije – kvark-gluonsku plazmu, čije je postojanje dokazano tek pre desetak godina u eksperimentima na akceleratoru u Brukhejvenu u SAD i Velikom sudaraču hadrona u CERN-u kod Ženeve.

Da bi se tačno proučile osobine ovog novog stanja materije, neophodno je da se eksperimentalni podaci uporede sa teorijskim predviđanjima, odnosno matematičkim modelima. To je i osnovna svrha njenog projekta.

Kvark-gluonska plazma je stanje materije na tako ekstremno visokim temperaturama i pritiscima, da su u njoj kvarkovi slobodni.Za izučavanje ovako neobičnog stanja materije, dr Đorđević i njen tim proučavaju interakcije kvark-gluonske plazme sa takozvanim “džetovima”, koji predstavljaju samo 0,1 odsto ove plazme, a imaju energiju nekoliko redova veličine veću od tipičnih enerija čestica u plazmi.

Tim koji će raditi na ovom projektu broji više starijih i mlađih istraživača, doktoranada i tri strana saradnika.

Izvor: Tanjug

05/12/2016 15:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments