Ministar Verbić: Štrajk sindikata prosvete nerealan

03/10/2014 09:27

Ministar Verbić: Štrajk sindikata prosvete nerealan

Ministar nauke, prosvete i tehnološkog razvoja, Srđan Verbić, izjavio je u intervjuu za Blic da sindikati imaju pravo da budu nezadovoljni, ali da su njihovi zahtevi nerealni, kao i da nije moguće izuzeti prosvetu iz smanjenja plata.

Da podsetimo, juče su četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika održala štrajk, a razlog je to što je najavljeno smanjenje plata u javnom sektoru, što obuhvata i prosvetne radnike.

Pročitajte intervju koji je ministar Verbić dao za Blic:

Da li ćete učiniti nešto da sprečite masovan protest?

– Svakodnevno činimo nešto i da poboljšamo status nastavnika. Pre dve nedelje smo imali uspešan sastanak sa Kori Udovički u vezi sa platnim grupama. Koliko vidim, jedini razlog nezadovoljstva nastavnika jeste to što se plate, pri uvođenju platnih grupa, neće usklađivati na nivou celog javnog sektora. Nezadovoljan sam kao i nastavnici što ne možemo da napravimo fer raspodelu na nivou svih koji primaju plate iz budžeta, ali to je jedino moguće rešenje.

Plašite li se onda tog protesta?

– Činjenica da je najavljen štrajk izuzetno je neprijatna. Izvesno je da platne grupe, koje treba da urede sistem određivanja plata do kraja godine, trenutno ne mogu biti uređene kako oni to žele.

Kako ćete onda motivisati nastavnika kome će plata od 40.000 dinara biti smanjena na 36.000?

– Žao mi je što u prosveti ima ljudi koji su tu samo zbog redovne plate. Zato i hoćemo da u okviru platnih grupa uvedemo platne razrede koji će nagrađivati i motivisati one koji rade više.

Šta dobijamo uvođenjem velike mature?

– Danas nije važno u koju je srednju školu đak išao, jer svi mogu da studiraju sve, što nije dobro. Na taj način u dobroj meri gubimo četiri godine školovanja i na fakultetu krećemo od početka. Naravno, ukoliko procenimo da ne možemo kvalitetno i smisleno da je sprovedemo u 2018/19. godini, odložićemo je za kasnije.

Da li će se vratiti status sufinansirajućih studenata?

– Sufinansiranje deluje kao dobro srednje rešenje za finansiranje studija koje je predviđeno strategijom obrazovanja. Postoji mogućnost da novim Zakonom o visokom obrazovanju vratimo status sufinansirajućih studenata.

Zašto su školarine u Srbiji najskuplje u regionu?

– Teško je reći. Sigurno je da bi cena išla dole da ima više fakulteta koji bi nudili istu vrstu usluge. Ako nam je cena najviša u regionu, onda je to verovatno posledica monopolskog položaja određenih fakulteta.

Izvor: Blic

03/10/2014 09:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments