Lakše do lične karte

25/05/2021 10:44

Lakše do lične karte

Poslanici skupštine Rapublike Srbije bi trebalo da razmatraju i eventualno usvoje Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ličnoj karti i druge propise čime bi se pojednostavila procedura u vezi sa izdavanjem ličnih dokumenata.

Naime, skupštinski odbor za odbranu i unutrašnje poslove već je usvojio predlog Vlade o izmenama i dopunama pomenutog Zakona, a kojima bi bila i jeftinija procedura za građane, ukoliko izgube taj dokument, ali bi bilo i lakše pristupanje sajtu Ministarstvu unutrašnjih poslova.

U odnosu na dosadašnju praksu koja je značila da ako osoba izgubi  ličnu kartu, pre izdavanja nove, morao je to oglasiti u Službenom glasniku i platiti taksu, a sa ovim promenama biće dovoljno da to uradi posredstvom internet portala MUP.  Kako su objasnili iz MUP-a, to znači da će “evidencija o izgubljenim ličnim kartama biti na jednom mestu, a sami podaci neće morati da se traže od Službenog glasnika”.

Ove promene su predložene, najpre zbog nedostataka u aktuelnom zakonu, ali i i zbog obaveze koja proizilazi iz projekta Vlade Stop birokratiji. Od novina koje bi trebalo da se usvoje su: da se u lične karte doda podatak o adresi prijavljenog prebivališta, da se odredbe Zakona o ličnoj karti usklade s propisima o elektronskom dokumentu, kao i da osobe starije od 16 godina ličnu kartu mogu da izrade uz saglasnost samo jednog roditelja.

 

25/05/2021 10:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments