Master programi iz oblasti veštačke inteligencije

07/07/2021 13:17

Master programi iz oblasti veštačke inteligencije

Javni poziv za dva nova master programa iz oblasti veštačke inteligencije  otvoren je do 24. septembra, a namenjen je fakultetima koji imaju programe računarskih nauka i računarskog inženjerstva, elektrotehnike. Kako prenosi RTS, fakulteti u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu od sledeće akademske godine primaće prve studente koji žele da se bave veštačkom inteligencijom.

– Praktično već petnaestak godina uvodimo postepeno predmete iz oblasti veštačke inteligencije i mašinskog učenja. Uglavnom su to bili izborni predmeti, neki od njih obavezni, a sada smo kreirali program u trajanju od dve godine master studija – rekao je za Javni servis Srbije Branimir Todorović, profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

Kako bi program bio akreditovan potrebno je da postoje zainteresovani privrednici, kojih, kako kažu nadležnih ima. Država je za akreditaciju dva master programa iz oblasti veštačke inteligencije izdvojila tri miliona dinara.

– Da bismo napravili još taj jedan bolji spoj obrazovanja, nauke i sa druge strane privrede i naravno odgovorili društvenim izazovima koji nam nameću neki novi globalni trendovi. Želimo da uhvatimo korak sa svetskim trendovima, da imamo pristup tom velikom svetskom tržištu vrednom 500 milijardi evra – istakla je Marijana Dukić Damnjanović, državni sekretar Ministarstva prosvete dodajući da će studenti po završetku studija biti osposobljeni za rad u privredi, ali i za dalje usavršavanje u oblasti veštačke inteligencije.

Bespovratna sredstva za razvoj inovacija preduzeća

Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete, zahvaljujući sinergetskom efektu koji je nastao iz partnerstva Republike Srbije i Evropske unije, kao i usmerenosti Vlade ka jačanju ekonomije zasnovane na znanju i inovacijama, Fond za inovacionu delatnost će u narednom periodu za razvoj inovativnih tehnologija, proizvoda i usluga sa tržišnom primenom i velikim potencijalom za komercijalizaciju opredeliti 20 miliona evra.

Pokretanjem novog Projekta „Povećanje inovacionih kapaciteta i tehnološke spremnosti MSP“, Vlada Republike Srbije i Evropska unija obezbedile su dodatna sredstva za nastavak realizacije programa finansiranja Fonda za inovacionu delatnost iz Pretpristupnih fondova Evropske unije za 2018. godinu (IPA 2018).

Inovativna preduzeća mogu da se prijave za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj inovacija kroz Program ranog razvoja, Program sufinansiranja inovacija i Program saradnje nauke privrede. Prvi javni poziv, vredan 9 miliona evra, otvoren je do 15. septembra 2021. godine u 15:00 časova, a prijave projekata iz svih oblasti nauke i tehnologije, kao i industrijskog sektora se podnose putem portala Fonda. Naredni javni poziv za programe finansiranja očekuje se krajem novembra 2021. godine.

Ugovorom o direktnom grantu – Povećanje inovacionih kapaciteta i tehnološke spremnosti MSP, koji je potpisan između Fonda za inovacionu delatnost i Ministarstva finansija (Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije) obezbeđuje sredstva za nastavak sprovođenja Programa ranog razvoja, Programa sufinansiranja inovacija i Programa saradnje nauke i privrede.

Ukupna vrednost Ugovora o Direktnom grantu iznosi 20 miliona evra, od čega 15 miliona evra iz Pretpristupnih fondova Evropske unije za 2018. godinu (IPA 2018) i 5 miliona evra iz budžeta Republike Srbije, sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Više o projektu možete saznati OVDE

07/07/2021 13:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments