Za Amerikance Srbija je “hladnoća i rat”

11/12/2015 14:39

Za Amerikance Srbija je “hladnoća i rat”

Edukacija.rs i Brisbane Digital sproveli istraživanje u New York-u

Sa ciljem da se dobiju podaci o tome šta Amerikanci zaista znaju o Srbiji, započeto je istraživanje koje je naš portal sproveo u saradnji sa Brisbane Digital doo.

Istraživanje je podrazumevalo anketu sa samo jednim pitanjem: “Na šta prvo pomislite kada čujete Srbija?”

Tokom istraživanja, koje je trajalo od 5. do 10. decembra 2015. godine, stanovnici Njujorka imali su prilike da podele svoje znanje o Srbiji.

Svoj odgovor na ovo pitanje dao je 501 stanovnik Njujorka, među kojima se u najvećoj meri kao odgovori pojavljuju “hladnoća” i “rat“.

rezultati ankete

S obzirom na to da odgovori nisu bili ponuđeni, kako bi ovo istraživanje bilo što relevantnije, ispitanici su morali sami da osmisle odgovor. Upravo je to bio način da se da najverodostojnija slika koju ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama imaju o našoj državi.

Među prvim asocijacijama za Amerikance izgleda da je bio Sibir (eng. Serbia/Siberia), zbog čega se kao odgovor često pojavljivala – “hladnoća”. Ali pitanje je – zbog čega je druga asocijacija “rat”?

Postoji mogućnost da je “rat” među prvim asocijacimama za Srbiju zbog građanskog rata koji se početkom 90-tih godina desio na teritoriji tadašnje Jugoslavije. Međutim, postoji mogućnost i da Amerikanci umesto na Srbiju misle na Siriju i nemire koji tamo traju.

asocijacije

 

Analiza istraživanja po godištu

Zanimljivo je da u najvećoj meri stariji građani vezuju Srbiju za rat.

istrazivanje-godiste

 

Mlađa populacija povezuje Srbiju sa Beogradom, dok starije Srbija asocira na Hrvatsku i Jugoslaviju.

Novak Đoković

Pored toga što je Novak Đoković proglašen za najboljeg sportistu sveta i upravo u Njujorku osvojio US Open, mali broj ispitanika, 9 od 501 Srbiju vezuje za Novaka Đokovića.

Tigrovi

Među odgovorima su se pronašli i tigrovi. Pretpostavljamo da se misli na Sibirske tigrove.

Zanimljivi odgovori

Među ostalim odgovorima nalaze se i:

Novak Đoković, Vlade Divac, Beograd, ali i Jugoslavija, Bosna, Hrvatska, Rusija, kao i siromaštvo, entičko čišćenje, teror, Slobodan Milošević, Bliski istok, teror, genocid…

Zaključak

Očigledno je da velika većina Amerikanaca zapravo ne zna ni gde je ni šta je Srbija, a da se ime naše države vezuje za daleke predele, kao što je Sibir može se zaključiti prema datim asocijacijama (hladnoća, tigar) što je mišljenje 10 odsto učesnika u anketi.

Iako su ambasadori naše zemlje, kao što je Novak Đoković, Vlade Divac i mnogi drugi sposrtisti i stručnjaci, poznati i uvaženi širom sveta, slika o našoj zemlji ipak nije dovoljno jasna. Izgleda kao da je prezentacija Srbije samo periodična aktivnost i da za to ima više prostora, s obzirom na to da velika većina Amerikanaca (i do 80 odsto) uopšte ne poznaje ni lokaciju, a kamoli ostale karakteristike naše države.

Upravo zato se postavlja pitanje samo od sebe – na koji način bi trebalo pokrenuti se i zauzeti za to da se o Srbiji izgradi određena slika? Kakva je slika koja najbolje opisuje našu zemlju? Ko je zadužen za upoznavanje sveta sa našom zemljom?

11/12/2015 14:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

5 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Andro Mosic
8 godine ranije

Амери су површни, необразовани, глупи – једном речи: НЕЗНАЛИЦЕ!

Милисав Стјепановић
8 godine ranije

Pitajte ih za Kanadu, pola neće znati gde je to i šta je to.

Petar
8 godine ranije

Ma dobro je..Šta bi, tek, mi imali da “kažemo” o njima, kulturi, obrazovanju, moralu..Oni bar (jadni) i ne znaju za “našu zemljicu”..Što se mene tiče ni ne “moraju”, daleko im kuća..

mmilija suzović
8 godine ranije

Ašto ste ih pitali za Srbiju jel to da bi se podržali neki stari kompleksi koje su preko Broza pokušavali da unesu u naš narod.posle 1944 te.

Peglica
7 godine ranije

Sramota je da se cenzurisu kriticki osvrti na (ne)strucnost pomenutog “istrazivanja” i skepticizm prema rezultatima koje svako moze da tumaci kako hoce (posto su svi u Srbiji doktoranti u belosvetskim naukama), a od pljuvanja po “Amerikancima” se pravi nacionali sport.