Beograd: Univerzitetska biblioteka dobila pomoć Britanske biblioteke

11/02/2016 12:41

Beograd: Univerzitetska biblioteka dobila pomoć Britanske biblioteke

Britanska biblioteka, u okviru programa “Endangered Archives” dodelila je grant Univerzitetskoj biblioteci “Svetozar Marković” u Beogradu.

Biblioteka “Svetozar Marković” u saradnji sa udruženjem građana “Muzej knjige i putovanja – Adligat” dobili su pomoć od Britanske biblioteke za projekat “Safeguarding the Fragile Collection of the Private Archive of the Lazic Family”.

Projekat podrazumeva digitalizovanje, obrađivanje i predstavljanje eksluzivne arhive koja je u vlasništvu porodice Lazić, a koja obuhvata retku periodiku, retke kalendare, pravnu liteeraturu, kao i pisma i razglednice srpskih vojnika iz perioda Prvog svetskog rata.

Dragocenost materijala pokazuje činjenica da će prvi put javnosti biti predstavljen zvanični tajni časopis srpske vlade u egzilu “Pregled listova”, neobjavljena lična prepiska Živojina Mišića, kao i kalendari koji nema u drugim arhivama, deo krfske literature, ali i ređa izdanja Gece Kona.

Novi materijal koji će biti digitalizovan, dostupan će biti posredstvom najnovije digitalne tehnologije “MagicBox”, kao i na specijalnom sajtu, koji će kreirati Univerzitetska biblioteka.

Tim Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković” zaslužan za dobijanje ovog prestižnog granta čine: upravnik prof. dr Aleksandar Jerkov, zamenik upravnika dr Adam Sofronijević, dr Vasilije Milnović – koordinator, doktorant Milena Kostić – istraživač i Nataša Dakić – stručnjak za metapodatke.

Projekat će trajati do februara sledeće godine.

11/02/2016 12:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments