Osetljivost na gluten možda ipak nije uzrokovana glutenom?
Povezane objave
Nedavna studija tvrdi da ljudi koji pate od osetljivosti na gluten, zapravo treba da traže krivca na drugom mestu.
Studiju je objavio Univerzitet Oslo, u saradnji sa Monaš Univerzitetom iz Australije. “Originalno, smatrano je da je gluten glavni krivac za celijakiju i da se ljudi osećaju bolje kada prestanu da jedu pšenicu. Izgleda da je početna pretpostavka bila pogrešna“, izjavio je Piter Gibson, sa australijskog Univerziteta.
Oko 13% ljudi tvrdi da je neosetljivo na gluten i da osećaju simptome poput nadoutosti, kada pojedu hleb ili testeninu. S druge strane, samo 1% ljudi ima celijakiju– autoimunu bolest koju prati dijareja i loše varenje nakon konzumiranja ovih namirnica.
Gluten nije krivac za celijakiju
Ova studija krivca je pronašla u šećeru fruktanu, koji se takođe nalazi u pšenici i drugim žitaricama. Naime, u istraživanju, učestvovalo je 59 osoba koje nemaju celijakiju. Oni su jeli pločice od žitarica, jedna grupa je jela pločice sa glutenom, druga bez, treća pločice sa fruktanom, a četvrta bez nijednog od navedenih sastojaka.
Rezultati su pokazali da je fruktan izazvao nadutost kod 15% ispitanika i probleme sa varenjem kod 13%. S druge strane, ispitanici koji su jeli pločice sa glutenom, nisu imali ove simptome.
Na osnovu ovoga, studija sugeriše da osobe koje osećaju simptome neosetljivosti na gluten, zapravo teško podnose fruktan.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*