lisabon

Lisabon je prestonica Portugala i sa više od pola miliona stanovnika je najveći grad ove države. Nalazi se na zapadnoj obali Pirinejskog poluostrva i kroz njega protiče reka Tagus. Lisabon je važan finansijski, istorijski, kulturni i turistički centar ne samo Portugala, već i cele Evrope.

Ovaj grad je najtoplija metropola u Evropi. U njemu leto traje od maja do oktobra, dok je zimi prosečna temperatura preko dana 15°C.

Istorija Lisabona

Lisabon je jedan od najstarijih gradova na svetu i najstariji u Zapadnoj Evropi. Ovaj grad nastao je pre drugih sadašnjih evropskih prestonica kao što su London, Pariz i Rim. Tokom 15. i 16. veka Lisabon je bio važna luka iz koje su isplovljavali poznati evropski moreplovci prilikom  istraživanja Novog Sveta. Upravo ovaj period poznat je u istoriji kao Zlatno Doba Otkrića. To je period portugalske kolonizacije Brazila i procvata države.

Lisabon – glavne atrakcije

Smenjivanje kultura u ovom gradu, od rimske preko arapske do španske i francuske, ostavilo je veliki uticaj na njegov izgled i doprinelo stvaranju srednjevekovne i renesansne atmosfere koja i danas u njemu vlada.

Ono što ovaj grad čini popularnim turističkim centrom jesu: šarm uskih ulica starog dela grada, tipični portugalski arhitektonski stil zvan Manuelin, šetalište pored reke Tagus, kao i veliki broj istorijskih spomenika i muzeja.

Neka od najzanimljivijih mesta koje morate posetiti u Lisabonu su:

Dvorac Sao Žorž (São Jorge) sa kojeg se pruža predivan pogled na grad. Ovo utvrđenje služilo je za odbranu grada, a kasnije i kao kraljevska rezidencija.

St Džordž zamak

Dvorac Sao Žorž

Manastir Žeronimos (Jerónimos) iz 16. veka jedan je od najvećih obeležja ne samo Lisabona, već i celog Portugala. Izgrađen je u slavu Vaska de Game i njegovog puta u Indiju. Grobnica ovog svetski poznatog moreplovca nalazi se upravo u ovom manastiru.

Manastir Žeronimos (Jerónimos)

Manastir Žeronimos (Jerónimos)

Moderni akvarijum Oceanário je popularno je porodično mesto kako za zabavu, tako i za edukaciju. U njemu se nalaze mnoge vrste riba i drugih morskih životinja.

Akvarijum Oceanário

Akvarijum Oceanário

Muzej Gulbenkian, nazvan po jermenskom magnatu koji je svoju privatnu kolekciju umetnina preselio upravo u Lisabon, sadrži neprocenjiva umetnička dela iz čitavog sveta. U ogromnim galerijama ovog muzejskog kompleksa možete uživati u umetnosti iz doba starog Egipta, pa sve do kraja 20. veka.

Muzej Gulbenkian

Muzej Gulbenkian

Pogledajte još