Back to homepage

Hrana u Lisabonu

Iako spada u mediteranske kuhinje, potrugalsku kuhinju karakteriše veliki broj začina koji su, još u doba otkrića, donošeni iz Novog Sveta. Malo ljudi zna da je portugalska kuhinja u velikoj meri uticala na sve kuhinje u Evropi jer su upravo Portugalci doneli i popularizovali paradajz, krompir, pa i čaj. Tradicionalni portugalski sastojci za jela su piri-piri (jako ljuta vrsta čili paprike), biber, cimet, šafran i maslinovo ulje.

Neka od jela koja ne smete propustiti da probate, ukoliko ste u Lisabonu, su:

Bacalhau

Bacalhau je portugalska reč za bakalar. Ovaj recept potiče iz doba otkrića, kada su moreplovci solili i sušili ovu ribu kako bi im zalihe hrane što duže trajale na putovanjima. Postoji 365 načina za pripremu bakalara – po jedan za svaki dan u godini. Ovo jelo staro preko 500 godina, vekovima je unapređivano i danas je glavni nacionalni delikates.

Jedan od načina služenja Bacalhau-a:

Bacalhau

 

Caldo Verde

Ova vrsta zelene supe služi se u portugalskim noćnim klubovima gde se sluša fado – tradicionalna portugalska vrsta muzike koju karakteriše izuzetna emocionalnost. Dok slušate fado možete uživati u ovoj čorbi koja se sastoji uglavnom od kupusa, luka i tanko seckanih krompira.

Caldo Verde

 

Cosido a portuguesa

Cosido a portuguesa je vrsta paprikaša za prave ljubitelje mesa. Ova mesna bomba uključuje govedinu, svinjetinu, piletinu, a ponekad i svinjske kobasice i dimljeno meso. U zavisnosti od toga koje vrste povrća se dodaju, dobija se širok dijapazon vrsta ovog jela.

Cosido a portuguesa

 

Ameijoas a Bulhao Pato

Školjke Bulhao Pato su vrsta grickalice u kojoj Portugalci uživaju uz bocu hladnog piva, a popularno je i kao predjelo. Ove školjke kuvaju se u maslinovom ulju, belom luku, soli i biberu.

Ameijoas a Bulhao Pato

Pogledajte još