Back to homepage

Nemačka

nemacka

Pored toga što je pozicionirana skoro u samom centru Evrope, Nemačka je i najmnogoljudnija država ovog kontinenta posle Rusije. Ova država, pored prelepih gradova, obiluje i prirodnim lepotama koje se prostiru sve od Severnonemačke ravnice na severu do Bavarskih Alpa na jugu. Pored toga, Nemačka je i treća po redu svetska ekonomska sila i vodeća članica Evropske Unije.

Ono što turiste najviše privlači su karakteristični nemački gradovi, od kojih svaki ima svoju posebnu čar, zatim legendarni bajkoviti zamkovi, prelepa jezera i šume, kao i stotine događaja poput Oktoberfesta, poznatog festivala piva u Minhenu.

Istorija Nemačke

Područje centralne Evrope naseljavala su germanska plemena, koja su bila deo Zapadnog Rimskog carstva od 9. veka. Nemačka nacija postojala je u različitim oblicima sve do Napoleonovog osvajanja ove oblasti 1806. godine kada su nemačke države prvi put ujedinjene, i to u Rajnsku konfederaciju. 1871. godine nastalo je Nemačko carstvo i kao takvo je postojalo sve do Drugog Svetskog rata posle kojeg je uspostavljena Vajmarska republika.

Doba Vajmarske republike spominje se kao Zlatno doba, odnosno doba procvata države, i trajalo je sve do dolaska na vlast Hitlera i Nacističke partije, koja je, kao što je poznato, izazvala najveći i najkrvaviji konflikt svih vremena. Posle Drugog Svetskog rata, država je bila podeljena na Istočnu Nemačku, kojom su upravljale ruske trupe, i Zapadnu Nemačku, koju su vodili zapadni saveznici. Ujedinjenje ove dve države desilo se 1990. godine, padom Berlinskog zida i od tada postoji moderna Nemačka.

Rajhstag

Rajhstag

Znamenitosti Nemačke

Ova država savršeno je mesto za odmor za one koji vole prirodne lepote, istorijska bogatstva,  kulturu i kontinentalnu klimu. Neke od znamenitosti koje biste trebali posetiti ukoliko putujete u Nemačku su:

Brandenburška kapija, obeležje ne samo Berlina, već i čitave Nemačke

Brandenburška kapija

Kelnska katedrala, remek-delo visoke gotike

Kelnska katedrala

Dvorac Nojšvanštajn, utvrđenje koje je bilo inspiracija za dvorce Volta Diznija

Dvorac Nojšvanštajn

Istorijska luka i Miniatur Wunderland u Hamburgu, najveći model minijaturne železnice na svetu

Miniatur Wunderland

Berlinski zid, simbol nekadašnje podele nemačke države

berlinksi zid

Dolina reke Rajne, koja obiluje prirodnim lepotama, dvorcima i malim srednjevekovnim gradovima

rajna

Bamberg i Burgerštat, jedan od najbolje očuvanih starih gradova

Bamberg i Burgerštat

Zanzosi park u Potstdamu, jedan od najlepših primera rokokoa

Zanzosi park u Potstdamu

Gradovi u Nemačkoj koje morate posetiti: