Keln

Ovaj 2000 godina star grad na reci Rajni jedan je od najvažnijih poslovnih i kulturnih centara u Nemačkoj i četvrti je po veličini grad ove države. Keln je svetski poznat po svojih 12 romaničkih crkava, posebno po fantastičnoj Kelnskoj katedrali. Sve ove crkve nalaze se u blizini Starog Grada i Univerziteta, koji je jedan od navećih i najstarijih u Evropi. Pored istorijskih građevina, u ovom gradu možete pronaći i izuzentne primere moderne arhitekture, kao i 36 muzeja.

Istorija Kelna

Keln spada među najstarije gradove u Nemačkoj, jer je njegova istorija duga čak 2000 godina. Stari Rimljani su osnovali ovaj grad i dali mu naziv Kolonija (Colonia), od čega potiče i njegovo današnje ime. Grad je vrlo brzo rastao, razvijao se i postao najvažniji severni centar Rimskog Carstva. O prisustvu Rimljana na ovom prostoru, posetioci se mogu informisati u Rimsko-Germanskom muzeju. U Kelnu je 1388. godine osnovan prvi gradski univerzitet u Evropi, a 1475. godine proglašena je nezavisnost. Tokom drugog svetskog rata, čak 90% grada je uništeno, ali je on vrlo brzo obnovljen.

Najpoznatije turističke destinacije u Kelnu

Kelnska katedrala (Kölner Dom)

Na levoj obali reke Rajne nalazi se Kelnska katedrala, remek-delo visoke gotike i jedna od najstarijih katedrala u Evropi, koja datira iz 13. veka. U riznici Kelnske katedrale možete pogledati mnoge relikvije i rukopise, ili se popeti na njen južni toranj i uživati u panoramskom pogledu na grad.

kelnska katedrala

Stari Grad (Altstadt)

U šarmantnom istorijskom centru grada pronaćićete veliki broj crkava, kao što je crkva Svetog Martina, kao i stare tradicionalne kuće, galerije, butike, restorane i kafiće. Ovde možete uživati i u šetnji pored reke Rajne.

Keln - Stari grad

Muzeji Volarf-Riharc i Ludvig

Ljubitelji  umetnosti nikako ne smeju propustiti posete ovim muzejima, jer se tu nalaze dela Rembranta, Monea, Renoara  i mnogih drugih svetski poznatih umetnika. Takođe, u Ludvig muzeju možete pronaći i dela moderne umetnosti, najviše slikarstva.

Muzeji Volaf-Riharc i Ludvig

Pored ovih znamenitosti nemojte propustiti ni da posetite Rimsko-Germanski muzej, gde možete pogledati arheološko nasleđe od paleolita do Srednjeg Veka, zatim Crkvu Svetog Gereona, verovatno najčudniju crkvu u Kelnu, Gradsku Kuću, kao ni katedralu Altenberg. Obevezno se vozite Kelnskom žičarom preko reke Rajne jer nudi prelep pogled na grad, i nezaboravno je iskustvo.

Pogledajte još