hamburg

Hamburg je drugi po veličini grad u Nemačkoj. Nalazi se na severu zemlje i leži na reci Elbi. Poznat je po svojoj luci, koja je najveća u Evropi posle Roterdama. Hamburg je, uz Bremen, jedini grad u Nemačkoj koji je zadržao nešto od svoje srednjevekovne nezavisnosti.

Karakteristična individualnost ovog grada vekovima je održavana od strane njegovih stanovnika, čime se održala jedinstvena kultura koja se opire globalnim trendovima standardizacije.

Pored toga, Hamburg je i kosmopolitski grad. Prema poslednjim podacima, oko 15% njegove populacije čine stranci, koji potiču iz 180 različitih država. Stoga se ovaj grad-luka s pravom može nazvati najinternacionalnijim u Nemačkoj.

Hamburg – Nemačka Kapija Sveta

Hammaburg je bilo ime utvrđenja izgrađenog od strane Saksonaca u 9. veku. Tvrđavu su više puta pljačkali i uništavali Vikinzi, što je dovelo do selidbi i procvata obližnjeg grada Lubeka, koji je danas poznat kao Hamburg. U srednjem veku, zahvaljujući svom dobrom geografskom položaju i izgradnji luke, grad postaje najvažniji ekonomski centar Severne Evrope.

Hamburg je vekovima uspevao da održi političku neutralnost i time se zaštiti od mnogih ratnih razaranja koja su se dešavala na ostatku kontinenta. Jedini vojskovođa koji je uspeo da osvoji ovaj grad je Napoleon 1810. godine. Međutim, njegova vladavina u Hamburgu je trajala samo pet godina, i grad je već 1815. vratio status slobodnog grada i nastavio sa održavanjem trgovačkih veza sa Afrikom, Južnom Amerikom i Dalekim Istokom.

Danas Hamburg i dalje uživa svoj status trgovačkog grada-luke i svoju individualnu kulturu koju je održao viševekovnom političkom neutralnošću. Drugi naziv koji krasi ovaj grad i kojim se najbolje ilustruje važnost ovog grada za čitavu državu je Nemačka Kapija Sveta.

Zanimljive činjenice o Hamburgu:

  • Ovaj grad poseduje oko 2300 mostova, što je više od Venecije, Londona i Amsterdama zajedno.
  • Hamburg je mesto u kom su legendarni Bitlsi počeli svoju karijeru, od 1960-1962. godine često su nastupali u distriktu St.Pauli.
  • 14% površine grada čine zelene površine, što ga čini najzelenijim u Evropi.

Turističke atrakcije koje morate posetiti u Hamburgu

Miniatur Vunderland (Miniatur Wunderland) je najveći svetski model železnice, ali zapravo je mnogo više od toga. Sadrži 890 vozova na 1150 kvadratnih metara, kao i aerodrom sa modelima aviona koji zaista poleću i sleću.

Miniatur Vunderland

Hamburška Luka (Hamburger Hafen) je mesto gde se nalazi najveći broj atrakcija, kao što su skladišta koja su nekad služila za čuvanje kafe, duvana i drugih proizvoda namenjenih za trgovinu.

Hamburška Luka

Kunsthale (Kunsthalle) je galerija koja obuhvata tri objekta i sadrži mnoga dela lokalnih umetnika iz 14. veka, kao i dela holandskih slikara iz 16. veka i mnoga druga.

Kunsthale

Gradska Kuća (Rathaus) je velika neorenesansna građevina iz 19. veka sa čak 647 prostorija, od kojih je većina otvorena za javnost.

Gradska Kuća

Pogledajte još