Back to homepage

Austrija

drzava austrija

Austrija je jedna od najmanjih država Evrope i nalazi se u centralnom delu ovog kontinenta. Jedna je od najpopularnijih turističkih destinacija u Evropi, i to tokom cele godine. S obzirom na to da država obiluje planinama (Istočni Alpi zauzimaju čak 60% njene teritorije), planinski turizam je veoma razvijen. U planinskom delu Austrije možete uživati u ski centrima zimi, kao i u prelepoj prirodi, pogledima na reku Dunav i čistom alpskom vazduhu tokom cele godine. Takođe, prestonica Beč je popularno mesto među turistima, kao i grad Salcburg, rodno mesto Volfanga Amadeusa Mocarta.

austrija slika 2

Istorija Austrije

Ova država nastala je 976. godine, kada je došlo do potrebe da se Rimsko Carstvo zaštiti od napada plemena sa istoka. U srednjem veku Austrija od skupa varvarskih plemena postaje centar evropske kulture. 1156. godine Beč postaje glavni grad, a nedugo zatim poznata Habzburška dinastija dolazi na vlast. Razarajuće posledice po čitavu centralnu Evropu u to vreme ostavili su Tridesetogodišnji rat (1608-1638) i turske opsade Beča (1529. i 1683. godine). Procvatom države smatra se upravo vreme kada su Turci poraženi i kada je počeo barokni period u kome su kraljica Marija Terezija i njen sin Jožef II modernizovali državu.

Francuska revolucija 1848. donela je promene u čitavoj Evropi, a novi poredak ustanovljen je upravo na Bečkom Kongresu i došlo je do raspada Austro-Ugarske. Posle toga Beč postaje jedan od najvećih gradova i sedište intelektualnog života, ne samo u Evropi, nego u celom svetu. Posle Prvog Svetskog rata Austrija postaje republika, a tokom Drugog Svetskog rata biva spojena u Nacističku Nemačku, što je dovelo do velikih razaranja države tokom rata. Država se ekonomski oporavila tokom 1970ih i danas je jedna od vodećih država Evropske Unije.

park senbrun austrija

Deo parka Šenbrun

Znamenitosti Austrije

Iako je država veoma mala, puna je kulturnih i istorijskih znamenitosti, a mi smo izvojili neke od njih:

Hofburg palata u Beču, viševekovno sedište austrijskih monarha

Hofburg palata u Beču

Grad Salcburg, Mocartovo rodno mesto

salcburg austrija

Hofkirhe u Insbruku

Crkva u kojoj se nalazi spektakularna grobnica cara Maksimilijana I.

hofkirhe austrija

Španska škola jahanja u Beču

Jedino mesto u svetu gde se još uvek neguje klasični stila jahanja.

skola jahanja bec

Oružarnica u Gracu (Landeszeughaus)

Mesto gde je izloženo originalno oružje iz 17. veka u količini koja može da naoruža 32000 vojnika.

Oružarnica u Gracu

Srednjevekovno utvrđenje Hohostervic (Hochosterwitz)

Najvažnije srednjevekovno utvrđenje u Austriji.

utvrđenje Hohostervic

Gradovi koje morate obići u Austriji