Linc je treći po veličini grad u Austriji, a glavni je grad pokrajine Gornja Austrija i nalazi se na obalama reke Dunav. Ovaj grad poznat je po njegovim crkvama, muzejima i kulturnim manifestacijama.

grad linc austrija foto 2

O važnosti Linca kao obrazovno-kulturnog centra govori činjenica da je 2009. godine bio proglašen za evropsku prestonicu kulture, kao i to da su ovde živele mnoge važne ličnosti iz oblasti kulture: pisac Adalbert Štfter, kompozitori Volfgang Amadeus Mocart i Anton Brukner, filozof Ludvig Vitgenštajn i poznati naučnik Johan Kepler. Ovo je mesto u kojem možete uživati u kulturnom životu, a njegova lokacija na obalama Dunava će Vam, pored svega ostalog, omogućiti i vrlo lepe ekskurzije brodom i razgledanje grada sa reke.

grad linc austrija

Istorija Linca

Grad Linc osnovali su Rimljani, koji su ga nazivali Lentia, po keltskom nazivu za to naselje – Lentos. U ranom srednjem veku germanska plemena su ponemčila taj naziv u Linc. U vreme Rimskog Carstva grad je bio važno trgovačko središte, uglavnom jer se Dunavom prevozila roba u obližnje krajeve. Kratko vreme Linc je bio najznačajniji grad carstva, jer je tu živeo car Fridrih III od Habzburga, ali posle njegove smrti ponovo su Beč i Prag postali bitniji.

Ovaj grad bio je važan industrijski centar za vreme Drugog Svetskog Rata, jer su se tu proizvodili čelik i hemikalije za ratne potrebe. Hitler, koji je takođe živeo u ovom gradu, imao je velike planove za Linc i želeo je da od njega napravi kulturnu prestonicu Trećeg Rajha. Koncentracioni logor Mauthauzen nalazi se 25km od Linca i bio je poslednji oslobođeni logor u ovom svetskom sukobu.

Ukoliko planirate boravak u ovom gradu, na svoju listu mesta za posetu ne zaboravite da stavite ove znamenitosti:

Gradska tvrđava (Schlossmuseum)

Šlosmuseum nalazi se tačno na obali Dunava, i dominira panoramom ovog dela grada još od 9. veka, od kada datiraju njeni najstariji zidovi. Međutim, većina današnje strukture datira iz 16. veka. Danas je ova tvrđava u potpunosti pretvorena u muzej u kome možete videti razne artifakte (slike, skulpture, alate i oružje) iz praistorije, rimskog doba i srednjeg veka.

Gradska tvrđava linc

Crkva svetog Martina (Martinskirche)

U blizini tvrđave nalazi se ova mala crkva, koja je veoma važna jer je najstarija crkva u Austiji sačuvana u svojoj originalnoj formi. Crkva datira čak iz 8. veka i predstavlja karakteristični primer rane karolinške arhitekture. U enterijeru ćete pronaći freske iz 15. veka, kao i ukrase iz doba gotike, kao i stare ukrase iz romaničkog perioda.

Crkva svetog Martina linc

Crkva svetog Martina linc foto 2


Centar Ars Elektronika

Muzej Budućnosti, kako se još naziva ovaj centar, nalazi se na obali Dunava i izgrađen je 1996. godine u cilju promovisanja Linca kao grada tehnologije, medija, umetnosti i industrije. U fokusu ovog muzeja je tema oblikovanja modernog društva od strane tehnologije, pa postoje mnoge izložbe koje se tiču globalnog zagrevanja, proučavanja svemira i robotike. Ovaj centar je mesto održavanja Ars Elektronika festivala, koji posećuju ljubitelji elektronske muzike, animacije, veb dizajna i sličnog.

Centar Ars Elektronika linc

Nova Katedrala (Neuer Dom)

Izgrađena između 1862. i 1924. godine, ova masivna katedrala zauzima veću površinu i od katedrale Štefansdom u Beču. Sa njenog tornja visokog 135 metara pruža se prelep pogled na grad, a u njoj se nalazi i spektakularni prozor na kojem je oslikana istorija grada.

Nova Katedrala linc

Pogledajte još