Back to homepage

Salcburg

Salcburg je sa svojih 150 000 stanovnika četvrti po veličini grad u Austriji. Poznat je po svom baroknom gradskom centru, jednom od najbolje očuvanih starih gradskih jezgra u Evropi. Ovaj grad rodno je mesto Volfganga Amadeusa Mocarta i stoga ga nazivaju i ,,grad klasične muzike”. Zbog blizine Alpa i alpskih skijaških centara grad nosi još jedan nadimak – ,,vrata Alpa”. Međutim, Salcburg ne posećuju samo ljubitelji klasične muzike i skijanja, već i mnogi drugi turisti iz celog sveta, jer ovaj mali grad ima mnogo toga da ponudi.

salcburg austrija

Istorija Salcburga

Područje ovog grada bilo je naseljeno još u praistoriji, najviše zahvaljujući njegovom geografskom položaju. Naime, Salcburg se nalazi na mestu gde se reka Salcah širi na svom izlasku iz Alpa. Upravo na prvim brdašcima od kojih počinje ovaj planinski masiv, formirano je  naselje.  U 7. veku ovaj grad je izabran da bude sedište iz kojeg će se vršiti pokrštavanje germanskih pagana i tada grad dobija svoje današnje ime – Salcburg, što znači grad soli. Tvrđava koja dominira panoramom grada izgrađena je u 11. veku.

Za doba procvata grada smatra se 14. vek, kada se grad bogatio zahvaljujući svom verskom značaju, kao i trgovini, posebno soli koja je prevožena rekom Salcah i podlegala je carini upravo na ovom mestu. Tada je grad proglasio nezavisnost od Bavarske.

Salcburg je poznat i po stradalaštvu protestanata. 1731. godine izdat je dekret o zabrani protestantizma, protestanti su proterani i mnogi od njih su na putu do novog doma stradali od hladnoće i zimskih oluja. Samostalnu kneževinu Salcburg ukinuo je Napoleon 1805. godine, a 1815. godine postala je deo Habzburške monarhije. Od 1918. godine ovaj grad je deo republike Austrije.

salcburg austrija foto2

Salcburg je jedan od onih gradova čiji će vam šarm zauvek ostati u sećanju. Šetnja obalama reke Salcah i uskim ulicama starog grada, koje obiluju vrhunskim primerima barokne arhitekture, poseban je doživljaj. Dok uživate u ovom gradu, ne zaboravite da posetite ove znamenitosti:

Mocartova rodna kuća

U Ulici Getreidegasse broj 9 nalazi se kuća u kojoj je 27. januara 1756. godine rođen ovaj svetski poznati kompozitor. U Mocartovoj rodnoj kući možete posetiti prostorije u kojima je on nekada živeo sa porodicom, a koje su danas pretvorene u muzej.

Mocartova rodna kuća

Rezidencplac (Residenzplatz)

Glavni gradski trg Rezidencplac nalazi se u samom srcu starog centra grada i njime dominira fontana (Residenzbrunnen), remek-delo baroka visoko 15 metara i izvajano 1661. godine. Ovde možete uživati u kafićima i kupovati u buticima koji okružuju trg. Na njegovoj zapadnoj strani nalazi se Rezidencija (Residenz), nekadašnje sedište biskupa. Ova palata dekorisana u stilu kasnog baroka i neoklasicizma obiluje oslikanim tavanicama i tapiserijama, kao i drugim dekoracijama. U jednom njenom delu nalazi se Rezidencijalna galerija (Residenzgalerie), koja sadrži dela evropskih slikara od 16. do 19. veka, uključujući Rembranta i Rubensa.

Rezidencplac salcburg

Rezidencplac u salcburgu enterijer

 

Hohensalcburg (Hohensalzburg)

Panoramom grada dominira Hohensalcburg, tvrđava izgrađena u 11. veku na brdu na obali reke Salcah. Laganom šetnjom od oko 20 minuta možete stići od centra grada do tvrđave. Pritom ćete prolaziti kroz impresivne srednjevekovne odbrambene lukove dok ne stignete do glavnog dvorišta u kojem se nalazi crkva svetog Đorđa iz 1502. godine i poznati Salcburški bik (Salcbuger Stier), orgulje koje takođe datiraju iz 1502. godine, a na njima se i dalje svira. U muzeju na tvrđavi nalazi se oružje iz srednjeg veka, kao i sprave za mučenje.

Hohensalcburg salcburg

Pošto je Salcburg nekada bio važno religiozno sedište (a i danas katolički vernici dolaze ovde na hodočašća), grad obiluje impresivnim crkvama kao što su Salcburška katedrala, Opatija svetog Petra, crkva svetog Petra, Franciskanska crkva i mnoge druge.

Pogledajte još